Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain senaatti sinetöi Pohjois-Amerikan kauppasopimuksen – demokraatit ja republikaanit olivat lähes yksimielisiä

Vapaakauppasopimus odottaa vielä Kanadan virallista hyväksyntää.

Laivakontteja Los Angelesin satamassa elokuussa 2019. Kuva: Etienne Laurent / EPA

Yhdysvalloissa senaatti on hyväksynyt uuden Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksen, jonka maa on neuvotellut yhdessä Kanadan ja Meksikon kanssa.

Uusi sopimus on nimeltään Yhdysvaltain, Meksikon ja Kanadan sopimus eli USMCA, ja sen on määrä korvata aiempi Nafta-sopimus.

Vapaakauppasopimus on yhdistänyt harvinaisella tavalla demokraattien ja republikaanien rivit sekä edustajainhuoneessa että senaatissa. Torstaina sopimuksen puolesta äänesti 89 sadasta senaattorista.

Sopimuksen läpimenoa pidetään lyhyen ajan sisällä jo toisena kauppapoliittisena voittona presidentti Donald Trumpille. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasovun ensimmäinen vaihe allekirjoitettiin keskiviikkona.

Naftan seuraajasta saavutettiin sopu joulukuussa sen jälkeen kun uudesta sopimuksesta oli neuvoteltu yli kahden vuoden ajan.

Uusi USMCA-sopimus astuu voimaan, kun kaikki kolme maata ratifioivat sen. Meksikon senaatti ratifioi vapaakauppasopimuksen heti joulukuussa.

Kanadan parlamentti palaa istuntotauoltaab tammikuun lopussa. Vapaakauppasopimuksen äänestyspäivästä ei ole tehty päätöstä, mutta Kanadan odotetaan päättävän asiasta alkuvuoden aikana.

Vuonna 1994 voimaan astunut Nafta poisti suuren osan vapaan kaupan esteistä Meksikon, Kanadan ja Yhdysvaltain väliltä. Asiantuntijoiden arvion mukaan USMCA vastaa hyvin pitkälle Naftaa.

Lue myös:

.
.