1. yle.fi
  2. Uutiset

Turussa parkkikiekkoa ei lueta kuin piru raamattua – kuntien välillä on eroja kiekkopysäköinnin tulkinnassa

Kiekon salliman pysäköintiajan suhteen eri kunnissa on eri tulkintoja, kun kyse on parkkiajan jatkumisesta seuraavana päivänä.

Turku
Parkkikiekko
Yle

Pysäköinninvalvonnan tulkinnat kiekkopysäköinnistä vaihtelevat eri kaupungeissa. Turku kuuluu kiekkosääntöjä löysemmin tulkitsevien joukkoon.

Edellisenä päivänä kiekkopaikalle pysäköidyn auton parkkiaika alkaa alusta seuraavana aamuna, jos maksimiaika ei ehtinyt täyttyä kiekkoa vaativan ajan puitteissa.

Esimerkiksi Oulu oli sääntöjen suhteen ehdottomampi. Oulussa kiekon pysäköintiaika päättyy jo seuraavana aamuna parkkiajan alkaessa.

Autoliitto pyysi kaupungeilta pysäköinninvalvonnan tulkinnat eri esimerkkitapauksiin.

Esimerkkitapaukset saivat eri tulkinnat eri kaupungeissa

Esimerkkitapauksissa parkkipaikan kiekkopysäköintiaika on arkisin klo 8–17, pysäköintiaika kiekolla on neljä tuntia ja auto pysäköidään arkipäivänä, jota seuraa toinen arkipäivä.

Ensimmäisessä tapauksessa auto pysäköidään kello 19.05 ja kiekkoon laitetaan ajaksi 19.30, mihin asti pysäköintiä saisi jatkaa?

Toisessa auto parkkeerataan 15.45 ja kiekko asetetaan kello neljään, mihin asti pysäköintiä saisi jatkaa?

Turussa, Jyväskylässä, Vantaalla, Tampereella, Espoossa ja Helsingissä kummassakin tapauksessa saa pysäköidä seuraavaan päivään klo 12 asti. Eli aika alkaa alusta kun kiekkoaika taas aamulla alkaa

Joensuussa ja Kuopiossa oltiin samaa mieltä ensimmäisessä tapauksessa, mutta toisessa aikaa olisi vain klo 11 asti. Eli yksi tunti olisi jo käytetty.

Oulussa oltiin toisen tapauksen suhteen kaikkein tiukimpia. Siellä parkkiaikaa ei seuraavana aamuna enää ole.

Autoliitto vaatii, että laissa sanottaisiin selkeästi miten auton pysäköintiaika määritellään.

– Autoilijan oikeusturvan kannalta tällainen tulkinnanvaraisuus on kestämätöntä. Ei voi olla niin, että se mikä on sallittua Jyväskylässä, tuo pysäköintivirhemaksun Oulussa, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa Autoliiton tiedotteessa.

Lue seuraavaksi