Lapin vanhuksilla ei ole edelleenkään tarpeeksi hoitajia –hoivakotien ongelmat eivät ole hävinneet

Keskeiset ongelmat liittyvät henkilöstön saatavuuteen, osaamiseen, perehdyttämiseen ja henkilöstömitoitukseen. 

vanhustenhoito
vanhan naisen käsi ja rollaattori
Vanhuksen näkökulmasta ongelmat ilmenevät muun muassa puutteina perushoidossa, ulkoilun ja viriketoiminnan vähäisyytenä sekä avun odottamisena. AOP

Lapin aluehallintovirastolla on yhä valvonnassa useampia yksiköitä viime vuoden hoivakriisin jäljiltä.

Lapin aluehallintoviraston sosiaalihuollon ylitarkastaja Päivi Salminen kertoo, että yksiköissä selvitetään muun muassa henkilöstön määrään tai asiakkaiden itsemääräämisoikeuteen liittyviä epäkohtia.

Viime vuonna Lapin aluehallintovirastoon tuli poikkeuksellisen runsaasti ilmoituksia ja kanteluita liittyen vanhusten huonoon hoivaan.

Salmisen mukaan julkinen keskustelu vanhuspalveluista ja lisääntynyt valvonta ovat kuitenkin vaikuttaneet siihen, että sekä kunnat että yksityiset toimijat ovat aktiivisesti pyrkineet korjaamaan havaittuja puutteita.

Ongelmien luonne entisellään

Hoivakotien ongelmien luonne ei ole kuitenkaan olennaisesti muuttunut hoivakotikriisin paljastumisen jälkeen.

Sekä kuntien että yksityisen puolen yksiköissä ongelmana on edelleen pula hoiva-alan henkilöstöstä ja pysyvistä vastuuhenkilöistä.

Salmisen mukaan keskeiset ongelmat liittyvät henkilöstön saatavuuteen, osaamiseen, perehdyttämiseen ja henkilöstömitoitukseen.

Vanhuksen näkökulmasta ongelmat ilmenevät muun muassa puutteina perushoidossa, ulkoilun ja viriketoiminnan vähäisyytenä sekä avun odottamisena. Myös hoitohenkilökunnan virheiden todennäköisyys kasvaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).