Turkistarhaajien protesti siitoskettujen Kiina-kuljetuksia vastaan jatkuu Kokkolassa – "Aiomme olla paikalla, kun rekat lähtevät liikkeelle"

Tarhaajat yrittävät vielä estää noin 2 000 elävän siniketun viennin Kokkolasta Kiinaan. Kettujen lastaus ei ole vielä alkanut.

turkistarhaus
Lakeuden Tarhaajat ry:n Kenneth Myllykoski on paikalla turkiseläintuottajien prostestissa Kokkolassa 16.1.2020
Lakeuden Tarhaajat ry on yksi kolmesta protestin järjestäjistä Kokkolassa. Kennet Myllykoski on sen edustajana mukana protestissa. Ville Viitamäki / Yle

Turkistarhaajien protesti parin tuhannen siniketun kuljetusten estämiseksi Kokkolasta Kiinaan jatkuu toista päivää.

Osa etelä- ja keskipohjalaistarhaajista on päivystänyt yön yli Kokkolan huoltoasemilla autoissa nukkuen. Kettujen lastaus rekkoihin Kokkolassa sijaitsevalta kiinalaisomisteiselta tarhalta ei ole tarhaajien mukaan vielä alkanut.

– Kun eläinkuljetusrekat lähtevät hakemaan kettuja, me aiomme olla paikalla. Useita tarhaajia on hälytysvalmiudessa. Toivotaan, että mielenosoitukseen saadaan torstaitakin enemmän ihmisiä, sanoo Lakauden Tarhaajat ry:n Kennet Myllykoski.

Paikalle on tulossa myös turkistarhausta vastustavia eläinaktivisteja pari vuotta sitten perustetusta Finland Fur Animal Save -ryhmästä.

Kokkolaan on saapunut kolme kuljetusrekkaa lisää torstain ja perjantaina välisenä yönä. Ne odottavat huoltoasemilla lastausta. Lakeudun Tarhaajat yhdistyksen tietojen mukaan eläimet kuljetetaan Kokkolasta Helsinkiin kuudella rekalla.

Helsinki-Vantaalta eläimet lähtevät rahtilennolla Kiinaan.

Siirtoa vastustavat tarhaajat eivät ole saaneet vahvistusta, onko valvontaeläinlääkäri kirjoittanut ketuille jo vientitodistuksen. Lastausta ei voi aloittaa ennen sitä.

Satakunta turkistarhaajaa kokoontui torstaina Kokkolan Vitsariin vastustamaan elävien siitoskettujen viemistä Kiinaan. Protestin takana on kolme alueellista turkiseläinten kasvattavayhdistystä. Ne pelkäävät, että kettujen myynti ulkomaille nakertaa elinkeinoa Suomessa.

Uroskettujen vientiä valmisteleva kokkolalainen tarha ei kuulu alan järjestöihin. Turkiseläinkasvattajien yhdistyksen mukaan viennillä tuhotaan satojen vuosien kasvatustyö Suomessa ja heikennetään jo ennestään heikkoa kannattavuutta.

Tuotantoeläinten vieminen ja myyminen Suomesta ulkomaille on laillista.

Turkistarhaajat kokoontuivat estämään siitoskettujen kuljetuksen Kokkolassa – "Meidän on näytettävä ihmisille, että olemme tätä toimintaa vastaan"