1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rauma

Esitys: Rauman kaupunki ei hae poikkeuslupaa merimetsojen häätämiseksi saaristosta

Yli 1 500 raumalaista on allekirjoittanut aloitteen, jossa vaaditaan kaupungilta toimia runsastuneen merimetsokannan häätämiseksi pesimäpaikoiltaan.

Merimetsokanta on voimistunut Rauman edustan saarilla viime vuosina. Kuva: Andy Ödman / Yle

Rauman kaupunki ei todennäköisesti hae poikkeuslupaa merimetsojen häätämiseksi saaristosta. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina yli 1 500 raumalaisen allekirjoittamaa aloitetta, jonka mukaan kaupungin tulisi hakea erillislupaa merimetsojen häätämiseksi omistamiltaan saarilta.

Rauman edustalla on arviolta yli 2 000 merimetson pesää. Uusia pesintöjä on etenkin Vähä- ja Isojärviluodoilla. Voimakkaasti kasvava merimetsokanta aiheuttaa aloitteen mukaan huomattavaa haittaa kalastuselinkeinolle ja vaikuttaa haitallisesti myös lajiston monipuolisuuteen pesimäsaarten läheisyydessä.

Tienrakennus karkottanee linnut

Kaupunginhallitus saa käsiteltäväkseen esityksen, jonka mukaan poikkeusluvan hakemiselle ei ole nyt tarvetta, sillä merimetsot muuttanevat muutenkin muualle, jos Pengertien rakentaminen Järviluotoon voi jatkua.

Ely-keskus kielsi tien rakentamisen, koska se hävittäisi rauhoitettujen merimetsojen ja harmaahaikaroiden pesiä. Kaupunki ja satama ovat valittaneet kiellosta hallinto-oikeuteen.

Valituksen mukaan tien rakentamisessa ei ole kyse lain tarkoittamasta pesien tahallisesta vahingoittamisesta. Lisäksi Rauman kaupunki ja satama katsovat valituksessaan, että rauhoitussäännökset eivät sinänsä estä alueen käyttöä rakennustoimintaan.