1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. onnettomuudet

Auttamassa ollut sukeltajakaveri kertoo: Näin sukeltaja pelastui 80 metrin syvyydestä jääkylmästä vedestä 8 tunnin piinan jälkeen

Sukeltaja eksyi Haverin vanhalla kaivoksella paristaan huonon näkyvyyden takia. Onnettomuus oli harvinainen.

onnettomuudet
Haverin kultakaivos kartalla.
Antti Eintola / Yle, Google Maps

Ylöjärvellä Haverin vanhalla kaivoksella sattui torstaina harvinainen onnettomuus. Kahdeksan tunnin sukellus päättyi lopulta onnellisesti. Eksynyt sukeltaja nousi turvallisesti pintaan kahdeksan jälkeen illalla.

Haverin Kaivossukeltajat ry:n puheenjohtaja Lauri Marjamäki oli mukana auttamassa sukeltajaa. Marjamäen kohdalle ei ole koskaan sattunut vastaavaa.

– On harvinaista, että näin käy, mutta tilannetta on harjoiteltu usein.

Harjoitukset auttoivat siihen, että sukeltaja pysyi rauhallisena.

Ylöjärven Viljakkalassa sijaitseva Haveri on entinen rauta- ja kultakaivos, jonka toiminta lopetettiin vuonna 1960.

Kaivostoiminnan loputtua kaivos täyttyi vedellä ja sen avolouhoksesta tuli suosittu sukelluskohde. Haverissa sukelletaan ympäri vuoden. Kaivosalue on aidattu ja sitä pääsevät käyttämään ainoastaan sukellusyhdistykset.

Haveriin on hukkunut tiettävästi kaikkiaan neljä sukeltajaa 1980- ja 1990-luvuilla.

Huono näkyvyys

Torstain onnettomuudessa kahden sukeltajan tiimi oli sukeltanut 80 metrin syvyyteen. Tarkoituksena oli olla vedessä 200 minuuttia eli yli kolme tuntia.

Ongelmat alkoivat Marjamäen mukaan nousuvaiheessa tai hieman ennen sitä.

– Pari erkaantui huonon näkyvyyden takia toisistaan. Toinen sukeltaja pääsi suunniteltua reittiä takaisin, ja toinen joutui valitsemaan pidemmän reitin takaisin.

Tapahtuman järjestäjä oli tehnyt ennakkoon ilmoituksen pelastuslaitokselle. Marjamäki kiittää, että pelastuslaitos oli nopeasti paikalla.

Marjamäki lähti parinsa kanssa veteen itse varmistamaan tilannetta.

– Kun kuulin tilanteesta, oli kaikennäköisiä ajatuksia. Kun saimme näköyhteyden ja tiedon missä kaveri on, sen jälkeen oli levollisempi olo.

Sukeltaja itse ei ainakaan vielä halua kertoa julkisuudessa pelastumisesta.

Vesi kolmiasteista

Kadonneeseen sukeltajaan saatiin näköyhteys yli tunnin etsinnän jälkeen. Marjamäki toimitti sukeltajalle lisää virtaa sähkölämmitteiseen pukuun ja lisää pukukaasua.

Sukeltajilla on kuiva vaatekerta ja sen päällä sukelluspuku. Välissä on kaasua, ettei puku painuisi ihoon kiinni. Marjamäki toimitti lisää tätä pukukaasua.

– Pystyimme kommunikoimaan jonkin verran voinnista ja lämmöstä, Marjamäki sanoo.

Vesi oli noin kolmeasteista eli kylmää. Siksi lämmön tuominen oli tärkeää.

Itse sukelluksessa tarvittavat kaasut riittivät. Suljettu järjestelmä kierrätti hapen.

– Varsinaista hengenvaaraa ei tällä kertaa ollut, vaikka oli pitkä sukellus. Laitteet olivat sitä luokkaa, että sen pystyi suorittamaan.

Paniikki on riski

Sukeltaja tuli toista reittiä naruja pitkin ylös. Nousu oli hidasta, koska sukeltajan pitää välttää sukeltajan taudin vaaraa.

Sukeltajantauti voi tulla, jos nousee liian äkkiä syvyydestä pintaan. Silloin hengityskaasun typpeä tai heliumia liukenee liikaa elimistöön, jolloin verenkierrossa ja kudoksissa syntyy kuplia.

Sukeltajantaudin oireita ovat Sukeltajaliiton mukaan (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi ihon pistely, tunnottomuus ja kutina, nivelkipu, poikkeuksellinen väsymys, pahoinvointi, huimaus ja outo, "höntti" olo.

Nyt tätä vaaraa ei Marjamäen mukaan ollut, koska sukeltaja malttoi tulla pinnalle tarpeeksi rauhassa.

Paniikki on sukeltajan pahin vihollinen.

– Se on riski, koska hengitys kiihtyy ja hiilidioksidia kertyy enemmän.

Jano ja nälkä

Sukeltaja nousi pintaan torstaina kello 20.15 hyväkuntoisena. Paikalla ollut lääkäri ja ensihoidon yksikkö tarkastivat sukeltajan kunnon. Sukeltaja ei tarvinnut sairaalahoitoa yli kahdeksan tuntia kestäneestä sukelluksesta huolimatta.

– Sukeltaja on pinnalla ja hyvissä voimissa. Tämä sukellus päättyi onnellisesti, Pirkanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tommi Lönnqvist kertoi.

Sukeltajalla oli jano ja nälkä.

– Eilen montulta lähtiessä hän oli hyvillä mielin, Lauri Marjamäki kertoo.

Korjaus klo 10.40 Marjamäki on Haverin Kaivossukeltajien, ei Tampereen Urheilusukeltajien puheenjohtaja.

Lue lisää:

Ylöjärven vanhassa Haverin kaivoksessa kadonnut sukeltaja nousi pintaan omin voimin – 8 tunnin sukellus päättyi onnellisesti

Lue seuraavaksi