Venäjän ulkoministeri Lavrov: Länsimaiden aggressio aiheuttaa epävakautta, USA:n käytöstä vaikea ennakoida

Ulkoministeri Lavrov myös patisti Yhdysvaltoja ja Irania liennyttämään konfliktiaan.

Sergei Lavrov
Sergei Lavrov.
Ulkoministeri Sergei Lavrov arvioi kansainvälistä tilannetta lehdistötilaisuudessa 17. tammikuuta.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrov patistaa Yhdysvaltoja ja Irania liennyttämään jännitteitään.

Lavrov viittasi ukrainalaisen matkustajakoneen alasampumiseen Iranissa viime viikolla, ja totesi sen olleen "hälytysmerkki" siitä, että kaikkien osapuolten on ryhdyttävä liennyttämään konfliktia.

– Iranin ja Yhdysvaltojen jännitteiden kiristyminen ei auta ratkaisemaan yhtä ainoatakaan kriisiä alueella, Lavrov sanoi.

Iranin ja Yhdysvaltojen välit kärjistyivät sen jälkeen kun Yhdysvallat surmasi Iranin vallankumouskaartin komentajan Qasem Suleimanin ilmaiskulla Irakin Bagdadissa.

Iran teki sen jälkeen kostoiskun yhdysvaltalaisten joukkojen tukikohtiin Irakissa. Iran ampui samana päivänä vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen Teheranissa.

Lavrovin mielestä maailma on jatkuvassa sekasorron tilassa, ja syynä tähän on "tiettyjen länsimaiden aggressiivinen politiikka". Tällä hän vaikuttaa viittaavan varsinkin Yhdysvaltoihin.

Lavrovin mielestä Yhdysvaltain käytöstä on hyvin vaikeaa ennakoida. Hän arvioi Yhdysvaltain saattavan yrittää jossakin maassa samanlaista vallanvaihtoa kuin se on yrittänyt Venezuelassa.

Lavrov esitti arvionsa tiedotustilaisuudessa, jossa hän kävi läpi kansainvälistä tilannetta ja Venäjän diplomaattisia pyrkimyksiä.

Keskeisellä sijalla Venäjän suunnitelmissa on Lavrovin mielestä Syyrian jälleenrakentaminen ja humanitaarisen kriisin helpottaminen.

Yhdeksi Venäjän tärkeimmistä painopisteistä Lavrov julistaa taistelun kansainvälistä terrorismia vastaan.

Hän vakuuttaa, että Venäjä tekee kaikkensa, jotta kansainvälisiä aserajoitussopimuksia olisi jatkossakin. Varsinkin ydinaseita rajoittaville sopimuksille on hänen mukaansa edelleen tarvetta.

Presidentti Vladimir Putinin luottopeluri Lavrov on ollut ulkoministerinä lähes 16 vuoden ajan. Venäjällä vaihtui tällä viikolla pääministeri, kun Dmitri Medvedev ilmoitti keskiviikkona erostaan. Uusi pääministeri on Mihail Mišustin.

Lue myös:

Venäläiset eivät tunnu kaipaavan vanhaa hallitusta – "Vitsailemme, että Putinista tulee elinikäinen presidentti"

Venäjän uusi pääministeri Mihail Mišustin on intohimoinen jääkiekkoilija, joka sai venäläiset maksamaan enemmän veroja

Mišustinista odotetusti Venäjän pääministeri, Putin sinetöi nimityksen

Analyysi: Putin väläytti Venäjän perustuslain muuttamista, jotta voisi jatkaa merkittävässä roolissa vuoden 2024 jälkeen – johti heti hallituksen eroon

Venäjän hallitus eroaa – Putinin puhe siirsi pääministeri Medvedevin syrjään, uudeksi pääministeriksi tuntematon verojohtaja Mihail Mišustin

Lähteet: Tass