Fazer ostaa gluteenittomista tuotteistaan tunnetun Vuohelan Herkun leipomo- ja myllyliiketoiminnot. Fazerin mukaan yhtiöstä tulee samalla gluteenittomien leipomotuotteiden markkinajohtaja Suomessa.
Yhtiö kertoo investoivansa gluteenittomien tuotteiden valmistukseen, koska markkinan ennustetaan kasvavan merkittävästi tulevina vuosina.
– Pidämme Vuohelan Herkkua erittäin osaavana yrityksenä ja gluteenittomien tuotteiden kuluttajat arvostavat sen brändiä, sanoo Fazer Leipomot Oy:n toimitusjohtaja Markus Hellström.
– Maailmalla gluteenittomien tuotteiden kysyntä kasvaa ja elämäntapatrendit vaikuttavat siihen. Satsaamme lähtökohtaisesti kasvuun kotimaan markkinoilla, ja viennin näemme mielenkiintoisena vaihtoehtona, jatkaa Hellström.
Vuohelan Herkku otti vuonna 2018 käyttöön uuden, nykyaikaisen leipomon Lahdessa. Läheinen sijainti Fazerin omaan Lahden-leipomoon nähden mahdollistaa tuotteiden viemisen markkinoille tehokkaasti.

Vuohelan Herkun kaikki 80 työntekijää siirtyvät Fazerin palvelukseen vanhoina työntekijöinä, ja uusi omistaja lupaa töiden jatkuvan.
Fazer on runsaan vuoden aikana investoinut rajusti. Viimeksi yhtiö kertoi tuplaavansa kauramyllyjensä tuotannon Lahdessa ja Ruotsissa. Kumpaankin myllyyn Fazer investoi noin 14 miljonaa euroa.
Fazer myös rakentaa parhaillaan Lahteen ksylitolitehdasta, johon yhtiö käyttää yli 40 miljonaa euroa. Ksylitolia valmistetaan kauran kuoresta. Yhtiö sai ksylitolitehtaaseen rahoitusta Euroopan investointipankista.

Ennen muuttoa Lahteen Vuohelan Herkku toimi Hartolassa. Yhtiön pääomistaja ja toimitusjohtaja Pirkko Hämäläinen perustelee kauppaa muun muassa lähestyvällä eläkeiällä.
– Tällä kaupalla varmistetaan jatkuvuus. Haasteet ovat kasvaneet ja markkintatilanne muuttuu. Nyt on hyvä aika kaupalle, toteaa Hämäläinen.
Fazer aikoo hyödyntää Vuohelan Herkun osaamista gluteenittomien tuotteiden valmistuksessa ja tuotekehityksessä.
Kuuntele Pirkko Hämäläisen ja Markus Hellströmin haastattelu Yle Areenasta.