Hyppää sisältöön

Kiuru sanoo sote-uudistuksella olevan kiire – lait eduskuntaan "vuoden loppuun mennessä"

Sosiaali- ja terveysministeriö julisti haettavaksi lähes 200 miljoonaa euroa alueellisiin uudistuksiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo hallituksen sote-uudistuksen etenemisestä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) avasi tänään tiedotustilaisuudessaan Sanna Marinin (sd.) hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen tilannetta.

Kiuru sanoi, että tämä vuosi on sote-uudistuksen osalta hallitukselle "näytön paikka".

– Uudistuksella on kiire, hän summasi.

  • Yle näytti tilaisuuden suorana. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Kiurun arvion mukaan uudistukseen liittyvä lainsäädäntö olisi saatava eduskunnan käsiteltäväksi tämän vuoden loppuun mennessä, jotta se ehdittäisiin viemään läpi.

Eduskunnassa aikaa tulee viemään muun muassa Uudenmaan sote-alueen erillisratkaisun perustuslaillisuuden selvittäminen. Esityksestä sovittiin viime syksynä eikä sitä siten ole vielä käsitelty perustuslakivaliokunnassa.

– Siinä ollaan, tietenkin, kyntämättömällä pellolla, tai voisiko sanoa jäätiköllä, jota ei ole testattu, Kiuru kuvailee erillisratkaisun tilannetta.

Myös edellisellä, Juha Sipilän (kesk.) hallituksella oli kunnianhimoiset aikeet sote-uudistuksen aikataulun suhteen. Tämän Kiuru myöntää.

– Kyllä tässä moni on jo sote-veteraani, Kiuru sanoi.

– Viime hallituskauden harjoitus oli varsin kunnianhimoinen. Siksi nyt on pakko ottaa rönsyt pois. Hallitus on vahvasti sitoutunut sellaiseen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen, joka on mahdollista saada eduskunnassa läpi. Olemme joutuneet suhteuttamaan toiveita ja tarpeita aikaisemmin esitetystä siihen, mikä on mahdollista.

Ministeriö tarjoaa rahaa "rakenteellisiin ja sisällöllisiin uudistuksiin"

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että sosiaali- ja terveysministeriö avaa ensi viikolla sote-uudistukseen liittyviä rahoitushakuja alueille.

– Rakenneuudistuksiin tarjotaan 120 miljoonaa euroa, sisällöllisiin uudistuksiin 70 miljoonaa euroa, Kiuru summasi.

Rakenneuudistusrahoitus on tarkoitettu vapaaehtoiseen alueelliseen yhteistyöhön ja alueiden yhteiseen sote-valmisteluun. Valtionavustusta myönnetään etenkin sote-palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen.

"Sisällölliset uudistukset" tarkoittavat Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa. Vuoden 2020 haussa painotetaan ministeriön mukaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

– Ohjelma syntyi ajatuksesta, että kenttä ei voi enää odottaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sisällöllisiä uudistuksia.

Haut päättyvät maaliskuun loppuun mennessä ja ministeriön tavoitteena on saada hankkeet käyntiin "jo ennen kesälomia".

Kiuru sanoi, että ministeriö käy tammi–helmikuun aikana alueiden kanssa kahdenkeskiset keskustelut sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisestä.

Lue myös:

Analyysi: Pysyykö sote-kone tällä kertaa ilmassa? Jälleen pöydässä on ehdotus, jonka perustuslaillisuutta ei tiedetä

Analyysi: Rintasyöpää sairastava voi joutua tyytymään huonompaan hoitoon, jos hallitus höllentää sairaaloiden leikkausmääriä