Hyppää sisältöön

Vanha vaatimus yleislaturista junnaa yhä EU:ssa – langaton latausteknologia voi tehdä vuosien piuhakeskustelusta turhan

Parlamentaarikot moittivat komissiota hidastelusta. Erityisesti teknologiajätti Apple jarruttaa yleislaturihanketta.

Usb-c-kaapelin voi työntää laitteeseen kummin päin vain. Kuva: AOP

Huoli kasvavista elektroniikkajätevuorista on jälleen virittänyt EU:ssa keskustelua tulevaisuuden yleislaturista, joka sopisi kaikkien elektroniikkalaitteiden lataamiseen. Parlamenttiedustajat vetosivat laturin puolesta (siirryt toiseen palveluun)tällä viikolla.

Vaatimus ei ole uusi, sillä jo vuosikymmen sitten parlamentti halusi lopettaa elektroniikkavalmistajien laturisooloilun. EU-arvioiden mukaan vanhoista latureista syntyy 51 000 tonnia jätettä vuosittain. Yleislaturi toisi helpotusta myös arjen laturiviidakkoon.

Tällä viikolla julkaistussa tiedotteessa europarlamentaarikot moittivat komissiota hidastelusta asian edistämisessä. Reilussa kymmenessä vuodessa teknologiakehitys on ottanut suuria harppauksia, mutta yleislaturin kehittäminen junnaa yhä paikallaan.

Apple on pahin sooloilija

EU on alusta lähtien halunnut laturin, joka sopii kaikkiin matkapuhelimiin, tabletteihin ja muihin kannettaviin laitteisiin.

Tähän mennessä komissio on ollut haluton suoraan määräämään sopivasta ratkaisusta. Komissio toivoo, että teknologiayritykset sopivat yleislaturista keskenään.

EU-komissaari Maroš Šefčovič muistutti Twitterissä meppien tämänviikkoisen vaatimuksen jälkeen, että joitakin edistysaskelia on jo otettu. Šefčovičin mukaan latausvaihtoehtoja oli vuonna 2009 yli 30. Nyt niitä on vain kolme.

Tulos lienee Samsungin, Nokian ja Applen vuonna 2009 allekirjoittaman sitoumuksen ansiota. Silloin elektroniikkajätit sitoutuivat kehittämään yhteensopivaa mikro-USB-lataustekniikkaa. (siirryt toiseen palveluun)

Sopimuksen sooloilijaksi on kuitenkin osoittautunut Apple, joka on päättäväisesti pitäytynyt vain omille laitteilleen sopivissa latureissa. Teknologiajätti on kiertänyt sopimuksen tarjoamalla vuonna 2012 kehittelemäänsä Lightning-liitäntään sopivaa, erikseen ostettavaa adapteria.

Apple toi Lightning-liittimen markkinoille vuonna 2012. Kuva: Klaus Westermann / AOP

Verkkolehti EU Observerin (siirryt toiseen palveluun)mukaan Applen ahkera lobbaus on saanut EU:n katsomaan Applen toimia läpi sormien. Toisaalta EU on myös torunut Applea sopimuksen kiertämisestä (siirryt toiseen palveluun).

Nyt mikro-USB alkaa jo osin olla vanhentunutta tekniikkaa. Eurooppalaisia kuluttajia laturikeskustelussa edustava ANEC liputtaa yleislaturiksi usb-c (siirryt toiseen palveluun):tä. Järjestö luettelee liittimen eduiksi sekä tehokkuuden pikalatauksessa että käyttöturvallisuuden. Liittimen voi työntää laitteeseen kummin päin vain.

Langaton lataus haastaa piuhakeskustelua

Tähän mennessä keskustelu yleislaturista on pitkälti keskittynyt johtoihin ja erilaisiin liittimiin, vaikka markkinoilla on jo vuosia ollut langatonta latausteknologiaa. Käyty keskustelu voi osoittautua turhaksi, jos langattomat vaihtoehdot rynnistävät pian markkinoille voimakkaasti.

Älypuhelimet latautuvat jo langattomasti junavaunuissa Kiinassa. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä on käytössä langatonta latausteknologiaa. Kuva: AOP

Mikrobitti-lehden (siirryt toiseen palveluun)mukaan langaton lataus ei kuitenkaan vielä ole kovinkaan yleistä. Syitä on monia: kotikäytössä edut langalliseen lataukseen verrattuna eivät ole suuria, latausalustoiden laadussa on isoja eroja ja hyvälaatuiset langattomat laturit maksavat paljon.

Tulevaisuudessa langaton latausteknologia voi olla yhä useammin osa huonekaluja tai pintoja, mikä voi osoittautua näppäräksi. Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaavia langattomia latauspisteitä on ollut jo pitkään.

Kuluttajia yleislaturikeskustelussa edustava järjestö ANEC on muistuttanut EU:ta huolehtimaan, että johtoliittimien lisäksi myös langaton teknologia kehittyisi yleislaturin suuntaan. Uhkakuvissa tulevaisuuden jätevuoret muodostuvat piuhojen sijaan langattomasta teknologiasta.

Toistaiseksi huoli vaikuttaa aiheettomalta. Tällä hetkellä langattoman latauksen yleisin standardi on qi, jota käyttävät esimerkiksi Applen, Samsungin, Huawein ja Sonyn langatonta latausta tukevat mallit.

Lisää aiheesta:

Korjaus 17.1.2020 kello 19:25: vanhoista latureista syntyy jätettä 51 000 tonnia, ei kiloa

.
.