1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eläinlääketiede

Jääkarhu Venuksen hammas juurihoidettiin kotiluolassa Ranualla – eläinlääkäri: "Jos se olisi kesken herännyt, niin lähtö olisi ollut pikainen"

Ranuan eläinpuiston 16-vuotiaalle naarasjääkarhu Venukselle ei ruoka maistunut ja hoitajat näkivät, että selvästi jotain oli vialla.

Ranuan eläinpuiston 16-vuotias naarasjääkarhu Venus voi hyvin ja hammasvaivat ovat historiaa. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Ranuan eläinpuiston vetonauloihin kuuluva 16-vuotias jääkarhu Venus oli syksyllä vaikeuksissa: eläimen hammas oli murtunut, mikä vaivasi sitä pahasti. Hoitoa vaikeutti se, että 300-kiloista järkälettä ei nukutuksen jälkeen noin vain siirrellä. Eläinpuisto kokosi hoito-operaatiota varten tiimin, joka teki jääkarhulle juurihoidon sen kotiluolassa.

Eläinten hampaiden hoitoon erikoistuneelle erikoiseläinlääkäri Helena Kuntsille juurihoito jääkarhun luolassa oli ainutlaatuinen haaste ja kokemus.

– Muita eläintarhan eläimiä olen hoitanut hyeenoista lähtien, mutta jääkarhu oli ensimmäinen, Kuntsi sanoo.

Jos oli erikoinen potilas, niin erikoinen oli myös hoitopaikka. Venuksen kotiluolaan perustettiin juurihoitoa varten väliaikainen hoitoyksikkö.

Haasteellista oli, että kaikki hoitotyössä tarvittavat välineet piti viedä luolaan: hammasröntgenkone, hammashoitokone, anestesiakone ja anestesiavalvontavälineet. Laitteita ei pystytty viemään luolaan etukäteen, vaan vasta kun Venus oli nukutettu.

– Paikka oli kyllä todella haasteellinen. Siinä oli vielä se, että uloskulkureittejä oli 2 pientä aukkoa. Jos Venus olisi kesken herännyt, niin lähtö olisi ollut aika pikainen, Kuntsi sanoo.

Jääkarhujen hammashoidot eivät ole arkipäivää missään päin maailmaa (siirryt toiseen palveluun) (Daily Mail). Pesäluolassa tehtynä operaatio saattaa hyvinkin olla ainutlaatuinen.

Kansainvälinen hoitotiimi

Venuksen käyttäytymisessä huomattiin muutos viime syksynä. Ranuan eläinpuiston intendentin sijainen Satu Tolvanen kertoo, että Venus oli apaattinen. Hoitajat näkivät, että selvästi jotain oli vialla.

– Ruoka maistui tavallista huonommin ja jääkarhu hieroi leukaansa tassuilla, Satu Tolvanen kuvailee jääkarhun ahdinkoa.

Venusta auttamaan koottiin Ranuan kunnaneläinlääkäri Maarit Hyypiän ja Anne Karttimo-Mäkysen johdolla kansainvälinen hoitotiimi.

Hoitoavustajana toimi Kööpenhaminan yliopistollisen eläinsairaalan hammasspesialisti Hanne Kortegaard, anestesiaa eli nukutusta hoitivat Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa ja Helsingin yliopiston hevoseläinlääkäri Anna Mykkänen.

Jääkarhun hampaan anatomia muistuttaa koiran hammasta, mutta jättikoossa, sanoo erikoiseläinlääkäri Helena Kuntsi. Kuva: Jari Peltoperä / Yle

Ennen hoitotyöhön ryhtymistä Venusta oli jo ennakkoon päästy tutkimaan nukutettuna. Selvisi, että alakulmahampaassa on murtuma, joka paljasti pulpan eli hammasytimen.

Vaihtoehtoja oli kaksi: hammas joko täytyy poistaa tai se pitää hoitaa.

Hammas muistuttaa jättimäisen koiran hammasta

Helena Kuntsi suoritti Venuksen alakulmahampaan juurihoidon luolaolosuhteissa hieman vajaassa tunnissa. Kaikkiaan lokakuinen operaatio vei nukutuksesta alkaen kolmisen tuntia.

– Se muistuttaa jättikokoisen koiran kulmahammasta. Hampaan anatomia on hyvin samankaltainen kuin koiralla. Potilaan paino ja villieläimen vaarallisuus toi hoitotyöhön omat haasteensa.

Poisto olisi ollut huomattavasti hankalampi vaihtoehto, sanoo Helena Kuntsi.

– Jääkarhulle ei voi sanoa, että äläpäs pureskele mitään kovaa että se haava pysyy kiinni.

Venuksen alakulmahammas saatiin pelastettua ja jääkarhun vointi on nyt hyvä. Ruokakin maistuu taas, mikä ilahduttaa Helena Kuntsia.

– Hieno juttu, että Venus näyttää voivan hyvin.

Lue myös:

Outo riesa lypsykarjatiloilla: lehmiä jouduttiin lopettamaan talitinttien nokittua utareet rikki Simossa – "Tällaista ei ole ennen tapahtunut"

Katso video: Sanelma sukeltelee iloisesti vapauteen – saimaannorpan kuutti selvisi eläinlääkäreiden hoivissa lähes kuoleman kielistä