1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turkistarhaus

Sinikettujen vientiä vastustavat turkistarhaajat päivystävät yhä kokkolalaistarhalla – paikalla kymmeniä protestoijia

Torstaina protestinsa aloittaneet turkistarhaajat ovat valmiit odottamaan eläinkuljetusautojen lastaamista pitkäänkin ja estämään kuljetukset kaikin laillisin keinoin.

turkistarhaus
Turkistarhaajat seuraavat lastusta.
Turkiseläinkasvattajat ovat kokoontuneet kokkolaistarhalle vastustamaan elävien siitoskettujen vientiä Kiinaan.Ville Viitamäki / Yle

Elävien siitoseläinten lastaamisen kuljetusautoihin odotettiin alkavan perjantaina aamupäivällä Kokkolassa.

Rannikon Turkistuottajat ry:n puheenjohtaja Arto Isopahkalan mukaan osa mielenilmaisuun osallistuneista tarhaajista yöpyi paikanpäällä, ja aamulla klo 10 aikaan kuljetusrekkojen havaittiin lähtevän kohti kiinalaisomisteista turkistarhaa. Sen jälkeen alkoi odotus, että sinikettuja alettaisiin lastaaminen autoihin .

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuoltoon tietoa lastaamisen aloittamisesta ei vielä perjantaina iltapäivällä kuitenkaan ollut tullut. Eläimiä lastattaessa pitää terveysvalvonnan johtaja Andréas Smedsin mukaan olla paikalla myös valvontaeläinlääkäri.

– Odotamme tuottajalta ilmoitusta, että lastaaminen alkaisi. Toistaiseksi sellaista ei ole tullut, Smeds sanoo.

Lisää mielenosoittajia paikalle

Osa siitoskettujen vientiä Kiinaan vastustavista turkiseläinkasvattajista yöpyi torstain ja perjantain välisen yön autoissaan eläinten vientiä kaavailevan tarhan lähistöllä.

Kuljetusautojen siirryttyä perjantaina aamulla tarhalle elävien eläinten vientiä vastaan protestoivat turkistarhaajat hälyttivät lisää jäseniä paikalle.

– Keinot [kuljetuksen estämiseen] ovat vähissä. Emme voi oikeastaan estää niitä mitenkään muuten kuin osoittamalla mieltä, Isopahkala sanoo.

Isopahkalan mukaan yksi mahdollisuus vientikuljetuksen estymiseen on vielä se, että valvova eläinlääkäri ei anna sille lupaa.

Protestiin osallistuvat turkistuottajayhdistykset kertoivat odottavansa kokkolalaistarhalle perjantaina jopa 200 turkiseläinkasvattajaa sekä muita vientiä vastustavia. Protestoijien aikomus on päivystää tarhan tuntumassa autojen mahdolliseen lähtöön saakka.

Isopahkala kertoo saaneensa eläinsuojelujärjestöiltä viestiä, että nämä olisivat mahdollisesti suunnittelemassa eläinkuljetuksen vastaanottamista Helsingissä.

– Illalla sain tietoa, että se (eläinsuojelu)aktivistipuoli, jotka meitä vastustaa normaalisti, olisi nyt samassa kelkassa meidän kanssamme ja järjestämässä siellä mielenilmausta.

Myös torstai-iltana paikalla Kokkolassa oli tarhaajien lisäksi Finland Fur Animal Save -ryhmän edustajia.

– Mielenkiintosta oli, kun eilen illalla huomasin, että meidän kriitikkojärjestö, Fur Animal Save, oli myös pysäyttämässä näitä kuljetuksia. Aika mielenkiintoista, että nyt ollaan samassa veneessä vastustajien kanssa, sanoo Suomen Turkiskasvattajainliiton (FIFUR) viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen.

Turkiseläinten häkkejä, taustalla eläinkuljetusrekka
Eläinkuljetusautot ovat siirtyneet turkistarhalle. Poliisi on siirtänyt mielenosoittajat pois yksityisalueelta.Ville Viitamäki / Yle

Tarhan kiinalainen omistaja ei ymmärrä vastustusta

Turkistarhan kiinalainen omistaja Pan Jian Ping kutsui perjantaina päivällä poliisin paikalle. Hänen mukaansa protestoijat olivat luvatta yksityisalueella. Poliisi siirsikin heidät pois tarhan alueelta yleiselle tielle.

Pan Jian Ping ei ymmärrä, minkä takia laillista toimintaa vastustetaan näin voimakkaasti.

– Kiinan ja Suomen valtiot ovat allekirjoittaneet kauppasopimuksen jo -90-luvulla, ja se sallii eläinten viennin, hämmästelee Pan Jian Ping.

Turkistarhan omistajan mukaan vientiin on lähdössä tällä kertaa 2500 sinikettua. Kiinassa hänellä on 60 000 kettua.

Kokkolassa mies on toiminut nyt muutaman vuoden. Hän kertoo haluavansa kasvattaa turkiseläimiä Suomessa, koska ilmasto on viileä ja pimeyskin on eläinten mieleen.

Pan Jian Ping turkistarhallaan. Hän kutsui poliisin paikalle, kun mielenosoittajat olivat hänen yksityisalueellaan.
Pan Jian Ping on tarhannut turkiseläimiä Suomessa muutaman vuoden. Hän kutsui poliisit siirtämään mielenosoittajat pois yksityisalueeltaan.Ville Viitamäki / Yle

Lue seuraavaksi:

Turkistarhaajat kokoontuivat estämään siitoskettujen kuljetuksen Kokkolassa – "Meidän on näytettävä ihmisille, että olemme tätä toimintaa vastaan"

Turkistarhaajien protesti siitoskettujen Kiina-kuljetuksia vastaan jatkuu Kokkolassa – "Aiomme olla paikalla, kun rekat lähtevät liikkeelle"

FIFURista ymmärrystä protestille

Suomen Turkiskasvattajain liiton (siirryt toiseen palveluun) (FIFUR) viestintäjohtaja Olli-Pekka Nissinen toteaa, että kansainvälinen eläinkauppa on Suomessa lähtökohtaisesti laillista ja sitä tapahtuu. Sinikettujen osalta FIFURilla on erityisvaatimuksia, kuten liiton jäsenyys ja lupa kauppaan.

Nissinen ymmärtää paikallisten tarhaajien huolen ja närkästyksen.

– Yrittäjiemme tärkein pointti on varmaan osaamisen valuminen pois maasta ja eläinten hyvinvointiaspekti. On surullista, että vuosikymmenten osaaminen menee polkuhintaan kohteeseen X, Nissinen sanoo.

Nissisen mukaan protestoijat ovat peräänkuuluttaneet eläinkuljetuksiin liittyvien lakien ja säädösten noudattamista. Myös kuljetusautoihin liittyen huoli afrikkalaisen sikaruton leviämisestä on askarruttanut tuottajia.

Nissisen mukaan Suomessa on FIFURin ulkopuolisia toimijoita muutama kymmenen.

Protestin järjestävien tahojen mukaan kokkolalaistarha ei kuulu turkistuottajien järjestöihin.

Eläinoikeusryhmä tuomitsee kuljetukset

Eläinoikeusryhmä Finland Fur Animal Save ilmoitti torstai-iltana tiedotteella tukevansa turkistarhaajien yritystä estää vientikuljetus laillisin keinoin. Ryhmän perustaja Niina Kuorikosken mukaan ryhmä tuomitsee yksiselitteisesti elävien turkiseläinten kuljettamisen Kiinaan.

– Ensisijaisesti meillä on huoli eläimistä ja niiden hyvinvoinnista. Kuljetus täytyisi estää, Kuorikoski sanoo.

Finland Fur Animal Save kyseenalaistaa kuitenkin tiedotteessaan turkistarhaajien motiivit kuljetusten estämiseen siltä osin, kun kyse on taloudellisesta hyödystä.

– Kiinassa tuotetun turkiksen laadun paraneminen vaikuttaisi merkittävästi Suomen turkisteollisuuteen ja sen tulokseen, tiedotteessa todetaan.

Häkkien koko huolena

Protestiin osallistuvat turkiskasvattajayhdistykset kritisoivat perjantaina lähettämässään tiedotteessa kokkolalaistilalla lastaamista odottavien autojen eläintenkuljetustiloja. Protestoijien mukaan häkkien koko on liian pieni.

"Tarhaajien aamulla ottamien kuvien mukaan kuljetushäkkien koko on Suomen maantiekuljetuksiin liian pieni. Häkkien koko on 47 x 63 x 39. [...] Kuljetushäkit on kuvattu ja mitattu tänä aamuna turkistarhan ulkopuolella vaikka niiden tulisi olla jatkuvasti karanteenialueella ja desinfioituina. Asiasta on tiedotettu valvontaeläinlääkäreitä", tiedotteessa sanotaan.

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon terveysvalvontajohtaja Smeds toteaa, että turkiseläinten kuljetuksia säädellään muun muassa lailla eläinten kuljetuksesta (siirryt toiseen palveluun) (2006) ja valtioneuvoston asetuksella turkiseläinten suojelusta (siirryt toiseen palveluun) (2011). Smedsin mukaan nykylainsäädäntö määrää, että kuljetushäkissä pitää eläimen pystyä seisomaan, makaamaan ja liikkumaan, mutta niiden senttikokoa ei määrätä.

Turkistarhaajat pyrkivät estämään elävien siitoskettujen vientikuljetuksen Kokkolassa 17. tammikuuta 2020.
Turkistuottajajärjestöjen mielenosoittajia turkistarhalla Kokkolassa 17.1.2020Ville Viitamäki / Yle

Ministeri: "En pidä hyvänä elävien kettujen vientiä"

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ottaa kantaa Kokkolan tapahtumiin ja elävien turkiseläinten vientiin sähköpostitse:

"En pidä hyvänä elävien kettujen vientiä Suomesta. Meillä on korkealuokkaista jalostusosaamista, jonka arvoa menetetään viemällä jalostuskettuja. Eläinten hyvinvoinnin ja alan itsensä kannalta Suomesta pitäisi viedä turkista, ei eläviä turkiseläimiä. Silloin tunnemme myös tuotanto-olosuhteet läpikotaisin.

Suomessa eläintuotanto on vastuullista ja eläinten terveys ja tautien torjunta otetaan vakavasti. Turkisalalla on omat sertifikaatit, jotka painottavat erityisesti eläinten hyvinvointia. Työtä eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi tehdään koko ajan.

On toimivaltaisten viranomaisten tehtävä valvoa, että viennin ehdot täyttyvät. Tämä koskee niin eläintauti- kuin hyvinvointiehtojakin. Mikäli toiminta on säädösten ja vientiehtojen mukaista, se voi toteutua. Jos ehdot eivät täyty, se estetään.

Viranomaiset myös varmistavat, että kuljetuksiin käytettävät autot on desinfioitu tautiriskien torjumiseksi. Esimerkiksi afrikkalaisen sikaruton leviämisessä ei pidä ottaa mitään riskejä. Luotan suomalaisten viranomaisten ammattitaitoon."

Yhteinen protesti

Turkiseläinkasvattajien protestiin osallistuvat ja yhteiset tiedotteet ovat allekirjoittaneet Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajat ry, Rannikon Turkistuottajat Ry, Lakeuden Tarhaajat ry ja Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening rf.

Lue seuraavaksi