Energia-alan toimihenkilöt aloittavat viikon lakon helmikuun alussa – Työnantaja: Vastuutonta, voi vaarantaa sähkön ja lämmön toimituksen

Toteutuessaan lakot vaikuttavat muun muassa sähkönjakeluun.

toimihenkilöt
Mies istuu valvomossa, jossa on paljon näyttöjä.
Lakolla on vaikutuksia sähkön- ja lämmöntuotantoon. Liiton mukaan yhteiskunnallisesti tärkeät kohteet turvataan.Kalle Niskala / Yle

Energia-alan toimihenkilöt aloittavat 1. helmikuuta viikon kestävän työnseisauksen erikseen nimetyissä yrityksissä, kertoo Ammattiliitto Pro tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). Pro:n ohella lakkoon osallistuvat alalla työskentelevät jäsenet Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytystä sekä Suomen Konepäällystöliitto SKL:stä.

Lakkoon osallistuu 500 toimihenkilöä.

Työtaistelulla varoittamisen syy on tes-neuvottelut, jotka eivät ole liittojen mukaan edenneet lainkaan. Erimielisyyksiä on palkkojen ohella – tälle työmarkkinakierrokselle tyypillisesti – kiky-tunneista. Työntekijäpuoli haluaa luopua palkattomista kikyistä, mutta liittojen mukaan työnantaja edellyttää niiden jatkumista.

SKL:n mukaan kikyn jatkumisen lisäksi työnantaja painostaa hyväksymään palkkamallin, jossa työnantaja saisi sanella yrityskohtaisesti sen, onko palkankorotuksiin varaa vai ei. Lisäksi SKL:n kirjoittaa (siirryt toiseen palveluun) työnantajien pääneuvottelijan ilmoittaneen, että työehtosopimus tehdään vain pakon edessä.

Mikäli lakko toteutuu, on sillä Pro:n mukaan vaikutuksia muun muassa sähkön- ja lämmöntuotantoon ja sähkönjakeluun. Liitto täsmentää, että yhteiskunnallisesti tärkeät toiminnot turvataan.

Energiateollisuus: "Neuvottelut siirtyvät nyt sovittelijalle"

Työnantajapuoli Energiateollisuus ry kuvailee tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) toimihenkilöiden lakkoja vastuuttomaksi ja yllättäväksi käänteeksi joulukuussa alkaneille tes-neuvotteluille.

Työmarkkinajohtaja Kari Laaksosen mukaan koko neuvottelut työntekijäpuolen kanssa ovat vasta alussa, eivätkä lakkovaroituksen antaneet liitot edes ole antaneet pöytään omaa esitystään palkankorotuksista tai muitakaan esityksiä haluamilleen työehdoille. Energiateollisuus kertoo itse ehdottaneensa 3,2 prosentin palkankorotusta seuraavalle kahdelle vuodelle. Laaksosen mukaan Pro ja SKL eivät ole suostuneet keskustelemaan muista asioista kuin kikyistä.

Pro:n mukaan osapuolten on määrä tavata vielä tammikuun puolella, siis ennen kuin lakon olisi tarkoitus alkaa. Lakkoilmoituksesta yllättyneen Energiateollisuuden vastaus ei synnytä yhtä varmaa vaikutelmaa.

– Neuvottelutapaamisia oli sovittu vielä tammikuun loppuviikoille ja helmikuun ensimmäiselle viikolle. Neuvottelut siirtyvät nyt sitten käytäväksi sovittelijan johdolla, Laaksonen sanoo tiedotteessa.

Energiateollisuuden mukaan lakot voivat vaarantaa sähkön ja lämmön toimituksia.

Energia-ala ei ole tes-pyörteessä yksin eikä ensimmäinen. Työehdoista väännetään parhaillaan usealla eri alalla, kun voimassa olevat sopimuskaudet ovat päättymässä. Kierroksen varsinaisena avaajana pidetään vientieollisuuteen pitkien neuvotteluiden jälkeen syntynyttä sopimusta. Vientiteollisuuden ratkaisusta on otettu mallia muillakin aloilla esimerkiksi palkankorotuksista neuvoteltaessa.

Energia-alan toimihenkilöiden lakon on määrä alkaa 1. helmikuuta kello 00:00 seuraavissa kohteissa:

Helsinki: Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy
Tampere: Tampereen Sähkölaitos Oy , Tampereen Vera Oy, Tampereen Sähköverkko Oy
Vantaa: Vantaan Energia Oy, Vantaan Energia Sähköverkot Oy
Turku: Turku Energia Oy – Åbo Energi Ab, Turun Seudun Energiatuotanto Oy, Turku Energia Sähköverkot Oy

Lakko päättyy 8.2. kello 23:59.

Pro ilmoittaa lakon koskevan myös muiden yritysten toimihenkilöitä, jotka työskentelevät lakon piirissä olevien yhtiöiden toimipaikoissa.

Lue myös:

Sähköliitto ilmoitti kolmannesta kuukauden mittaisesta lakosta

Sähköliitto pidentää lakkoaan neljällä viikolla ja laajentaa tukitoimia voimalaitoksiin