Viime vuosikymmen oli reseptilääkkeiden hinnoille töyssyistä alamäkeä – itsehoitolääkkeet kallistuivat

Kela-korvausten leikkaukset söivät kuluttajien hintojen laskusta samaa hyötyä.

lääkkeet
Lääkepurkki kumollaan pöydällä ja sen edessä pillereitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Jos vertailukohdaksi otetaan yleinen hintatason nousu viime vuosikymmenellä, ovat kuluttajien lääkkeistä maksamat hinnat kehittyneet varsin maltillisesti.

Tilastokeskuksen ja Apteekkariliiton tietojen mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat eli lääkkeistä maksetut omavastuut pienenivät liki 18 prosenttia tammikuusta 2010 joulukuuhun 2019.

Tosin reseptilääkkeiden hintojen muutosta kuvaavassa graafissa on ollut jakson loppupuolella aina alkuvuodesta hypähdys.

Reseptilääkkeiden hinnat laskee

Se johtuu 50 euron suuruisesta, reseptilääkkeiden vuotuisesta alkuomavastuusta. Alkuomavastuun on oltava kertynyt täyteen, ennen kuin Kela alkaa maksaa omaa osuuttaan. Loppuvuotta kohti portaat menevät alaspäin, kun lääkkeiden vuosiomavastuu eli lääkekatto alkaa tulla osalla asiakkaista täyteen.

– Jos Kela-korvausten vaikutus jätettäisiin pois, olisi reseptilääkkeiden halpeneminen ollut vielä voimakkaampaa. Kela-korvausten leikkausten takia halpenemisesta kaikki ei kuitenkaan ole tullut kuluttajille, sanoo yliaktuaari Kristiina Nieminen Tilastokeskuksesta.

Apteekkariliiton mukaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat olleet laskussa jo vuodesta 2003, jolloin lääkevaihto otettiin käyttöön, ja etenkin vuodesta 2009, jolloin lääkevaihtoa täydennettiin lääkkeiden viitehintajärjestelmällä. Kuluvana vuonna 2020 lääkkeiden vuosiomavastuu on 577,66 euroa, minkä jälkeen potilaan oma osuus korvattavasta lääkkeestä on kaksi ja puoli euroa.

Käsikauppahyllyssä aiempaa kalliimpaa

Toisaalta viime vuosikymmenellä ilman reseptiä apteekeista ostettujen itsehoitolääkkeiden hinnat ovat kohonneet, mutta nousu on ollut esimerkiksi elintarvikkeiden kallistumista vähäisempää.

Itsehoitolääkkeiden hinnat nousussa
Seppo Suvela / Yle

Itsehoitolääkkeiden hinnat nousivat viime vuosikymmenellä 4,4 prosenttia. Saman kymmenvuotisen jakson aikana kuluttajahinnat nousivat keskimäärin 14,3 prosenttia. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat liki 18 prosenttia.

Osuus kokonaiskulutuksesta pieni – yksilökohtaiset erot kuitenkin suuria

Reseptilääkkeiden osuus kokonaiskulutuksesta oli viime vuonna 1,2 prosenttia. Kun mukaan otetaan myös itsehoitolääkkeet ja muun muassa vitamiinit nousee osuus 1,8 prosenttiin. Lääkekatosta huolimatta omalle kontolle jäävät lääkemenot saattavat silti olla monella huomattavan suuret.

Lääkkeiden hinnat ovat Suomessa tiukasti säädeltyjä, eivätkä apteekit saa itse päättää hinnoittelustaan. Suomessa kuluttajien lääkkeistä maksamat hinnat ovat kaikissa apteekeissa samat. Tämä johtuu siitä, että vähittäishinnat on laskettava lääketaksa-asetuksen mukaisesti, ja että myös lääkeyritysten apteekeilta perimät tukkuhinnat ovat yhtäläiset.