23-vuotias sai viime keväänä peruskoulunsa päätökseen Jyväskylän mallin avulla – samanlainen työpaja valtakunnallisena voisi auttaa satoja nuoria

Koulunkäynnin saaminen raiteilleen on monen tekijän summa.

peruskoulu
Oppilaat tekevät läksyjään.
Pelkästään Jyväskylässä kymmenillä nuorilla on jäämässä peruskoulu kesken.Simo Pitkänen / Yle

23-vuotiaan jyväskyläläisen Julia Rinteen peruskoulu jäi kesken kauan sitten.

– Mulla oli henkiset voimavarat tosi lopussa. Oli masennusta ja sain lapsen tosi nuorena.

Rinne yritti suorittaa peruskoulua loppuun kotiopetuksessa ja nettiperuskoulussa, mutta mikään ei onnistunut.

Rinne hakeutui loppujen lopuksi etsivän nuorisotyön kautta Ysiplus-pajalle, ja viime keväänä hän sai pajasta peruskoulun päättötodistuksen. Nyt hän opiskelee iltalukiossa.

Ysipajan tulokset ovat niin vakuuttavia, että valtakunnallinen työpajayhdistys on kiinnostunut versioimaan Jyväskylän mallia.

Juulia Rinne
Julia Rinne.Simo Pitkänen / Yle

Ysiplus-paja starttasi Jyväskylässä kolmisen vuotta sitten. Pajan tarkoitus on yksilöllisellä ja räätälöidyllä opetuksella auttaa nuoria peruskoulun saamisessa loppuun.

Pajapaikkoja on kahdeksan, mutta pelkästään keväänä Jyväskylässä 30–40 nuorta uhkaa jäädä ilman päättötodistusta. Esimerkiksi Tampereella vastaava putoamisvaarassa olevien nuorten määrä on noin kymmenen.

Paja kiinnostaa valtakunnallisesti

Peruskoulun päättötodistusta vaille jääneille on pajoja ympäri Suomea, mutta Jyväskylän toimiva erikoisuus on nuorten laaja-alainen auttaminen.

– Monet nuorten asiat on tärkeämpi saada ensin kuntoon ennen keskittymistä itse opiskeluun, sanoo hanketyöntekijä Katrianna Mikkonen.

Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaan Ysiplus-pajaan on otettu mukaan 15–29-vuotiaita pudokkaita, jotka ovat motivoituneita ja sitoutuvat pajatoimintaan.

Tulokset ovat olleet hyviä. Ysipluspajalta päättötodistuksen saaneet nuoret ovat jatkaneet opiskeluja tai sijoittuneet työelämään. Hyvin harva on kotona.

Erilainen oppimisympäristö

Ysipajalla erityisopettajista ja ohjaajista koostuva tiimi edistää nuorten koulunkäyntiä toiminnallisin menetelmin. Koulupäivän aikana saatetaan lähteä kuntosalille tai minne nuoret haluavatkin. Myös rennolla oppimisympäristöllä on suuri merkitys.

– Tämä ei kauheasti muistuta koulurakennusta. Massaympäristöt eivät tue nuoria, jotka hyötyvät tästä toiminnasta, Mikkonen summaa.

Ysiplus-pajalla nuorten motivaatio ja itsetunto on rakennettu yksinkertaisista paloista: aikuisten kohtaamisesta ja uudesta hyväksyvästä yhteisöstä.

– Aika monet meidän nuorista on kiusattuja. Täältä löytyy joku joukko, ryhmä johon kuulua, muistuttaa erityisluokanopettaja Pia Jormakka.

Julia Rinteen pajapäivät alkoivat kortinpelaamisella tutussa porukassa. Hän on kiitollinen.

– Tää oli aika ratkaiseva paikka. En varmaan ilman ysiplussaa olisi saanut päättötodistusta.

Ysiplus-pajan hankerahoitus loppuu huhtikuun loppuun, mutta Jyväskylän kaupunki rahoittaa hanketta vuoden loppuun.