1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkkitehtuuri

Ennen ja jälkeen -kuvat villitsevät somessa: Taloyhtiö haluaisi purkaa elementtitalon ja korvata sen uusvanhalla kerrostalolla

Virolainen arkkitehtitoimisto suunnittelee Tampereen keskustaan historiallisen näköistä asuinkerrostaloa. Suunnitelma on harvinainen Suomessa, ja luonnokset ovat herättäneet huomiota.

arkkitehtuuri
Lapintiellä sijaitsevan talon suunnitelmakuvan kuvakaappaus arkkitehtitoimiston nettisivulta
Arhitektibüroo Allan Strus esittelee suunnitelmaa tamperelaisen kerrostalon muodonmuutoksesta. Lähde: Allan Strus ja kuvakaappaus kotisivulta. Matias Väänänen / Yle

Virolainen arkkitehtitoimisto suunnittelee Tampereen keskustaan uutta asuinkerrostaloa. Kuvien perusteella muutos olisi suuri ja suunnitelma poikkeuksellinen.

Suunnitelma onkin herättänyt jo laajaa kiinnostusta sosiaalisessa mediassa. Kuvat ovat herättäneet huomiota (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi Arkkitehtuurikapina – ei enää rumia laatikoita -ryhmässä.

Kommentit ovat epäuskoisia.

– On kyllä upean näköinen! Jos toteutuu, niin toivottavasti uusi sivu Suomen asuntorakentamisessa kääntyy ja tämä olisi tienviittana uudelle rakentamiselle.

– En usko silmiäni.

– Tuntuu täysin uskomattomalta ollakseen totta Suomessa.

Lapintiellä sijaitsevan talon suunnitelmakuvan kuvakaappaus arkkitehtitoimiston nettisivulta
Arkkitehtitoimisto esittelee kotisivuillaan projektia. Lähde kuvaan: arkkitehtitoimisto. Matias Väänänen / Yle

Virolaisen arkkitehtitoimiston kuvat

Alkuperäinen kerrostalo on rakennettu Tampereelle betonielementeistä vuonna 1971. Kerrostalossa on kuusi kerrosta ja 30 asuntoa.

Kerrostalo sijaitsee Tuomiokirkonkadun ja Lapintien risteyksessä, ja se eroaa hyvin paljon lähellä olevista rakennuksista.

Suunnitelman takana on arkkitehtitoimisto Allan Strus. Arkkitehtitoimisto esittelee projektia kotisivuillaan (siirryt toiseen palveluun). Sieltä voi katsoa tarkempia kuvia kuin tässä jutussa.

Nykyinen rakennus ei arkkitehdin mukaan kunnioita historiallista ympäristöä ja se tuhoaa katukuvan. Kerrostalossa ei myöskään ole alakerroksessa tilaa yrityksille, kuten muissa lähialueen taloissa.

Suunnitelmassa kerrostalo on korvattu historiallisen näköisellä rakennuksella ja sen täydennysosalla.

Suunnitelman on tilannut tamperelainen Säilänportti-taloyhtiö.

"Kauniin ei välttämättä tarvitse olla kallista"

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Ottela sanoo, että kyseessä on vasta suunnitelma.

Suunnitelma tamperelaisesta kerrostalon uusimisesta lähti pari vuotta sitten. Talon putket ovat tulleet tiensä päähän, ja sitä odottaisi joka tapauksessa iso remontti. Kerrostalo sijaitsee väljällä, omalla tontilla.

Suunnitelma on alustavassa kaavaharkinnassa Tampereen kaupungilla. Tätä varten arkkitehtitoimisto piirsi luonnoskuvat.

– Olemme kovasti ihastuneita arkkitehdin työhön.

Kerrostalon naapuritalot ovat 1920-luvulta, eikä nykyinen betonielementtitalo sovi Ottelan mukaan ympäristöön.

Rahoitus perustuu siihen, että kerrostalo on omalla, arvokkaalla tontilla. Taloyhtiö haluaa lisää rakennusoikeutta, joka rahoittaisi suunnitelman. Kustannuslaskelmat on tehty, mutta Ottela ei halua paljastaa niitä vielä.

Ottelan mukaan uusi suunnitelma ei tule koristeista huolimatta välttämättä kalliiksi.

– Kauniin ei välttämättä tarvitse olla kallista.

Myös remontti tulisi kalliiksi

Myös remontti tulisi joka tapauksessa Ottelan mukaan kalliiksi. Putkiremontin hinta olisi noin tuhat euroa neliömetriltä.

Taloyhtiö on jättämässä kaavamuutoshakemuksen kaupungille. Myös rakennuslupa vie aikaa, samoin kuin rakentajan valinta ja itse taloyhtiön päätös.

Jos kaikki menee hyvin, rakennus voisi olla valmis 3–4 vuoden jälkeen.

– Toivon, että rakentamisessa päästäisiin kauniimpaan, parempaan, viihtyisempään toteutukseen. Toivon, että padot murtuvat tässä, Ottela sanoo.

Yle kertoi keskiviikkona, että esimerkiksi tyhjät vuokrakerrostalot halutaan panna matalaksi entistä nopeammin.

"Nykyrakentaminen on tylyä"

Viime vuosikymmenten arkkitehtuuri ei ole aina mieleen.

– Meidän arkkitehtuurissamme olisi parantamisen varaa. Nykyrakentaminen on tylyä, ja puhun tuhansien asukkaiden puolesta.

Ottelan mukaan nykyisten talojen ulkoasu ei useinkaan sovi katukuvaan. Hänen mukaansa yleinen rationaalisuus ja kustannustehokkuus ovat johtaneet siihen, että talojen julkisivu ei ole kaunis. Ottela haukkuu rakentamista Excel-taulukkorakentamiseksi.

– Tähän on herätty ympäri Eurooppaa. On kaivattu klassista rakentamistyyliä. Esimerkkejä löytyy tuhansittain, Suomesta ne vain uupuvat.

Voit keskustella aiheesta 17.1. kello 22.00 asti.

Lue lisää:

Tyhjät vuokrakerrostalot halutaan panna matalaksi entistä nopeammin – kohta talo voidaan purkaa lähes kokonaan valtion tuella

Video näyttää, kuinka perinteikäs Hamburger Börs nakerrettiin pala palalta Turun kaupunkikuvasta – kerro omat hotellimuistosi

Lue seuraavaksi