1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Savonlinnassa kouluille nimetään omat lähimetsät ja etsitään metsäkummeja kertomaan vihreästä kullasta

Savonlinnassa kouluille halutaan metsäalan ammattilaisia metsäkummeiksi.

Vapaaehtoistyön ideana on, että metsäalan ammattilaiset suunnittelevat ja toteuttavat lähimetsien hyödyntämistä koulujen toiminnassa. Kaupungin metsätoimi nimeää kouluille omat lähimetsäalueet, joiden metsänhoidosta ja muusta toiminnasta kerrotaan kouluille vuosittain.

Kaupungin tiedotteen mukaan toiminnan tarkoituksena ei ole korostaa metsien merkitystä talousmetsinä, vaan tuoda metsät lasten ulottuville moniarvoisina kokonaisuuksina.

Ennakkoon toiminnasta ovat kiinnostuneet muun muassa Itä-Savon metsäammattilaisten yhdistys, metsämuseo Lusto ja Etelä-Savon luonnonsuojelupiiri.

Kummiasiantuntijoita voivat olla esimerkiksi metsurit, biologit tai muut metsäammattilaiset.

Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksen metsäasiantuntija Katri Ihalainen on jo aiemmin tehnyt yhteistyötä koulujen kanssa ja kertonut metsäasioista.

– Olemme käyneet oppilaiden kanssa istuttamassa, heinimässä sekä katsomassa motoja ja metsureita töissä. Välillä tuntuu, että siitä tulee muksuille tietotulvaähky. Heillä on valtavasti kysyttäviä asioita, ja he ovat hirveän kiinnostuneita.

Kummitoiminnan taustalla on vuoden 2016 opetussuunnitelmauudistus, jossa haluttiin kehittää peruskoulun oppimisympäristöjä ja työtapoja.