1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sairauspoissaolo

Uudet sairaalatilat pudottivat henkilöstön sairauspoissaoloja jopa puolella Mikkelissä

Henkilöstön sairauspoissaolot ovat vähentyneet huomattavasti uusien tilojen käyttöönoton myötä Mikkelin keskussairaalassa.

sairauspoissaolo
Lauri Nykopin taideteos Mikkelin keskussairaalan seinässä
Arkistokuva. Perhetalon seinää koristaa Lauri Nykoppin taide. Riina Kasurinen/Yle

Etelä-Savon sote-kuntayhtymän uudet tilat, Perhetalo ja Kuuma sairaala, ovat vähentäneet henkilöstön sairauspoissaoloja. Uusien tilojen loppuselvityksen mukaan päivystyksessä sairauspoissaolot vähenivät 50 prosenttia uusien tilojen myötä. Perhepalveluissa sairauspoissaolot tippuivat kolmannekseen aiemmasta.

– Henkilöstö on iloinnut terveistä tiloista. Tilojen koetaan tukevan toimintaa ja myös asiakkailta on tullut hyvää palautetta, toteaa uudisrakennuksen ja kunnostuksen hankejohtaja Pirjo Syväoja.

Kuntayhtymän johtaja: Rakentamiskustannusten ylitykset kohtuulliset

Loppuselvityksen mukaan uusien tilojen rakentamiskustannukset nousivat jonkin verran suunnitellusta. Perhetalon neliöhinnaksi muodostui 2 353 euroa ja Kuuman sairaalan 3 609 euroa.

– Perhetalon neliöhinta on muiden sairaaloiden vastaavien rakennushankkeiden vertailuissa hyvin edullinen. Näin matalaa neliöhintaa ei ole mikään muu sairaalahanke ole pystynyt kertomaan. Kuuman sairaalan neliöhinta on myös ihan hyvää tasoa, sillä sehän on varustelultaan muun muassa leikkaussalien takia tietysti huomattavasti kalliimpi, arvioi Syväoja.

Kuuman sairaalan kustannukset ylittyivät verrattuna 2017 hyväksyttyyn investointibudjettiin 2,7 miljoonaa euroa eli reilut yhdeksän prosenttia. Perhetalo ylitti kustannusarvion 0,72 miljoonalla eurolla eli vajaalla kolmella prosentilla. Ylitystä on yhteensä noin 3,4 miljoonaa euroa.

Rakennuskustannuksia kasvattivat erityisesti lisätyöt, joihin käytettiin yli viisi miljoonaa euroa. Lisätöitä aiheutti varsinkin Kuuma sairaala, joka ei ollut kokonaan uudisrakennus ja tuotti yllätyksiä.

– Olen tyytyväinen tähän hintatasoon ja kustannuksiin. Ylitykset ovat kohtuullisen pieniä. Usein suuret rakennushankkeet ylittävät kustannuksensa kymmenillä prosenteilla, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Perhetalo maksoi kaikkiaan 26,5 miljoonaa euroa ja Kuuma sairaala noin 32,5 miljoonaa euroa.

Lue seuraavaksi