Hyppää sisältöön

Analyysi: Auto tietää missä olet, miten ajat ja kenelle soitat – Autonvalmistaja saa sinusta enemmän tietoa kuin haluaisit

Autoilijan on mahdotonta saada selville, mitä tietoa auto kerää, tallentaa ja lähettää autonvalmistajalle. Sen tietää vain valmistaja itse.

Autonomistaja omistaa auton, mutta auton datan omistaa autonvalmistaja. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Mercedeksen B-sarjan auto lähettää ”me connect” -palvelunsa kautta keskimäärin kahden minuutin välein GPS-sijainnin, kilometrilukeman ja valtavasti muuta tietoa erilaisista toiminnoista autotehtaan taustajärjestelmään, kertoo Saksan autoliitto ADAC (siirryt toiseen palveluun).

Mercedes Me, Audi Connect tai Volvo On Call ovat vapaaehtoisia palveluita. Ne edellyttävät auton kuljettajalta käyttäjätunnuksen luomista ja käyttöehtojen hyväksymistä. Autonvalmistajia Suomessa edustavan Autotuojat- ja teollisuuden mukaan tällaisen palvelun ehdoissa kerrotaan kattavasti, mitä tietoja kerätään, miten niitä käytetään ja mitä toimintoja näin mahdollistetaan.

Saksan 21 miljoonan jäsenen ADAC muistuttaa toistuvasti, että lopulta vain autonvalmistajat tietävät, mitä kaikkea tietoa autoista kerätään ja lähetetään eteenpäin. Koska valmistajilta läpinäkyvää tietoja ei saa, pyysi autoilijoiden edunvalvoja ulkopuolisia asiantuntijoita tutkimaan neljää eri autoa.

ADAC:n tietojen mukaan auton lukuisat ohjausyksiköt keräävät ainakin näitä tietoja:

Kuva: Seppo Suvela / Yle

ADAC:n neljän auton selvitystyössä on paljon kiinnostavia havaintoja.

Vuosimallin 2015 BMW 320d -autosta selvisi esimerkiksi, että auto tallentaa joka kerta tiedon, kun moottori käväisee korkeimmassa sallitussa kierrosluvussa. Lisäksi tallentuu, kuinka kauan automaattivaihteistoa on käytetty sport-ja muissa asennossa. Auto rekisteröi myös muun muassa turvavyönkiristimien toiminnan. Tällä tavoin tehdas saa tietoa, miten autolla ajetaan.

Sekin selvisi, että Renault voi halutessaan jopa katkaista Zoe-sähköauton lataamisen mobiiliyhteyden kautta. Käytännössä tehdas voisi toimia näin, jos esimerkiksi auton haltijalla on leasingin maksuerä rästissä.

Katseesi paljastaa paljon, puhelimesi vielä enemmän

Vaikka auton omistaja omistaa auton, auton datan omistaa valmistaja. Tämän datan myynnillä voi tienata.

Esimerkiksi nykyään yleiset kuljettajan virkeyttä auton sisällä seuraavat silmänliikekamerat rekisteröivät, minne kuski katsoo. Kun samaan aikaan auton ulkopuolen kamerat ja GPS-signaali seuraavat, missä auto liikkuu, voitaisiin vaikkapa tienvarsimainoksen ostaneelle yritykselle myydä tietoa, kuinka moni autoilija loi katseen mainokseen.

Autoja tutkituttanut ADAC sai selville, että vuosimallin 2015 BMW i3-sähköautossa on automattinen "Last State Call"-toiminto, joka lähettää valmistajalle esimerkiksi 16 viimeksi käytettyä latausasemaa. Auton merkkihuolto voi myös erikseen hakea auton ohjainyksiköstä 100 viimeistä parkkipaikkaa.

Mutta kuluttajan kannalta on ikävämpää, jos autonvalmistaja saa autoilijan tietämättä hänestä intiimiä tietoa. Tällainen tiedonsiirto on mahdollinen esimerkiksi, kun autoilija synkronoi matkapuhelimensa tiedot auton järjestelmiin bluetooth-yhteydellä.

Ja joskus auton järjestelmästä saattaa löytyä tietoa, jonka syytä on vaikea edes ymmärtää. Miksi autonvalmistaja haluaisi tietää, mitä CD-levyjä autossa kuunnellaan?

Tältä näyttävät hybridi- tai sähköauton teho- sekä ohjauselektroniikkaa sisältävät ”aivot”. Kuva: Continental AG

Kahden auton loukussa

Kahden auton omistaminen tietoturvasyistä kuulostaa vitsiltä, mutta monille se on jo totta. Esimerkiksi Saksassa tiedetään olevan asianajajia, jotka asiantuntijoiden neuvosta valitsevat asiakastapaamisiin ja salassa pidettäviin puheluihin vanhemman automallin modernin auton sijaan.

Vanha auto ei kerää eikä lähetä sijaintitietoja, eikä ainakaan tallenna toimia auton ohjaamossa. Rikollisetkin tietävät, että moderni auto tietää liikaa. Jos haluaa häivyttää jälkiään, onnistuu se paremmin prepaid-liittymällä ja vanhalla autolla.

Jo lähivuosina auton keräämän ja lähettämän datan luulisi kiinnostavan tavallisiakin kuluttajia, sillä sähköautot eivät liiku eivätkä uudet liikkumispalvelut toimi ilman jatkuvaa tietojenvaihtoa.

EU:n komission odotetaan mahdollisesti jo tänä vuonna tekevän aloitteen, jotta autojen tiedonsiirrolle saataisiin kaikkia koskevat reilut pelisäännöt.

Epävirallisia ehdotuksia tietosuojan läpinäkyvyyden lisäämiseksi on jo tehty. Vakuutusyhtiöt haluaisivat esimerkiksi, että autoista kerätty data olisi tallessa jollakin riippumattomalla alustalla. Se mahdollistaisi onnettomuustilanteiden jälkeen, että muun muassa silmänliikekameroiden tallentama tieto olisi onnettomuustutkijoiden käytössä.

On myös ehdotettu, että jokin riippumaton toimija suorittaisi kaikille markkinoille tuleville uusille automalleille datatyyppihyväksynnän. Sama toimija saisi luvan tehdä myös pistokokeita kaikkiin automalleihin.

Jutun kommentointimahdollisuus on auki klo 22 saakka.

.
.