Katso video – Poliisi epäilee rikollisjärjestö UB:n johtajan rakentaneen kaksi omakotitaloa rikollisella rahalla Porvooseen

Talot sijaitsevat Porvoossa. Epäilty jengijohtaja on poliisin mukaan saanut suuret varat huumekaupasta.

United Brotherhood
United Brotherhoodin jengipomon talot Porvoossa
United Brotherhoodin jengipomon talot Porvoossa

Keskusrikospoliisi kertoi maanantaina lisää tietoja rikollisjärjestö United Brotherhoodiin kohdistuvasta jättitutkinnasta.

Poliisin mukaan UB:n epäilty jengijohtaja vuonna 1972 syntynyt Tero Holopainen ja kymmenet muut henkilöt ovat syyllistyneet useiden vuosien aikana lukuisiin törkeisiin rikoksiin.

Poliisi katsoo, että Holopainen on ollut vuonna 2010 perustamassa rikollisjärjestöä. Miehen epäillään olleen järjestön ainoa johtaja vuodesta 2016 lähtien.

– Epäilty (Tero Holopainen) on ollut tosiasiallinen rikoshyödyn saaja rikollisjärjestön tekemiksi epäillyissä rikoksissa, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Sainio keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Jengijohtajan epäillään kontrolloineen jengin jäsenten huumausaineiden käyttöä. Lisäksi johtajan uskotaan ohjeistaneen jengiläisiä siitä, miten viranomaisten kanssa asioidaan.

Poliisi epäilee Holopaisen pahoinpidelleen törkeästi erään jengiläisen tämän puheiden vuoksi.

Hänen lisäkseen laajassa tutkinnassa on yhteensä yli 50 epäiltyä. Heistä poliisin mukaan rikollisjärjestöön tai sen alajärjestöön kuuluu 19 henkilöä.

Kaksi omakotitaloa Porvooseen

Poliisin mukaan jengijohtaja Holopainen on ostanut monimutkaisen bulvaanijärjestelyn kautta kiinteistön Porvoosta vuonna 2010.

Myöhemmin epäilty jengijohtaja rakennutti poliisin mukaan tontille kaksi noin 200-neliöistä omakotitaloa ja autotallin.

Poliisi epäilee, että talojen rakentamiseen on kulunut noin 700 000 euroa. Suuri osa rahoista on hankittu rikoksilla, sanoo poliisi.

Tutkinnassa on käyty läpi myös epäiltyjen pankkitilejä.

Epäillyn jengijohtajan pankkitilien kautta on kulkenut vuosina 2010–2019 rahaa yli 330 000 euroa, sanoo poliisi.

Lisäksi jengijohtajan hallussa epäillään olleen noin 100 000 euroa käteistä. Poliisin selvityksen mukaan miehen nettotulot ovat olleet kuitenkin yhdeksän vuoden aikana vain noin 40 000 euroa.

– Epäilemme, että useat henkilöt ovat osallistuneet peittelemään sitä, mistä rahat kiinteistön hankintaan ja rakennustöihin on saatu, kertoo tutkinnanjohtaja Sainio.

Poliisin mukaan useat henkilöt ovat olleet häivyttämässä rahan alkuperää ja sitä, kuka Porvoon kiinteistön on todellisuudessa omistanut.

Pääepäillyn lisäksi yhteensä 15 ihmisen epäillään syyllistyneen rahanpesurikoksiin ja petoksiin.

Poliisi: Rikollisjohtaja välitti 30 kiloa amfetamiinia

Poliisi epäilee UB:n jengijohtajan syyllistyneen useisiin törkeisiin huumerikoksiin.

Hänen epäillään välittäneen eri puolelle Suomea noin 30 kiloa amfetamiinia, josta poliisi on takavarikoinut yhteensä 4 kiloa. Lisäksi miehen epäillään syyllistyneen yli tuhannen ekstaasitabletin hallussapitoon ja levitykseen.

Rikollisjärjestön johtajan epäillään hankkineen huumerikoksilla yli 500 000 euron rikoshyödyn.

Ampuma-aseita.
UB:n johtajan hallussa epäillään olleen yhteensä 60 asetta kahden vuoden aikana.Poliisi

Poliisilla takavarikossa yli 100 000 euron ase

Poliisi on selvittänyt myös useita törkeitä ampuma-aserikoksia ja niihin liittyviä omaisuusrikoksia.

Tutkinnan mukaan United Brotherhood on varastanut eri puolilta Suomea ampuma-aseita. Syyskuun iskuissa poliisi takavarikoi 35 asetta.

Poliisin epäilemällä jengijohtajalla uskotaan olleen kahden vuoden aikana hallussaan yhteensä 60 asetta. Poliisi on onnistunut takavarikoimaan niistä 55 asetta.

Yhteensä aseita on takavarikoitu yli 200 000 euron arvosta. Yhden yksittäisen takavarikoidun aseen arvo on jopa yli 100 000 euroa.

Poliisi on tutkinut laajassa tutkinnassa myös useita muita rikoksia. Poliisi on tehnyt yhteityötä Tullin kanssa.

Kansainvälistä yhteistyötä on tehty Saksan, Espanjan, Viron, Hollannin, Liettuan, Kolumbian, Kroatian ja Serbian kanssa sekä Europolin kanssa.

Poliisi arvioi, että laaja tutkinta siirtyy syyteharkintaan tammikuun loppuun mennessä.

Kokoontumistila
Poliisi teki viime syyskuussa iskun Helsingissä UB:n kokoontumistiloihin. Poliisi

Poliisi otti syyskuussa kiinni 18 henkilöä

Keskusrikospoliisi iski syyskuussa United Brotherhoodin useassa kaupungissa.

Iskuja tehtiin Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Joensuussa, Vantaalla, Porvoossa, Tuusulassa ja Helsingissä.

Poliisin kotietsinnät liittyivät useisiin tutkintoihin, joita poliisilla on meneillään eri puolia Suomea. Rikollisjärjestöön kohdistuvat tutkinnat ovat osa poliisin valtakunnallista rikostorjuntaoperaatiota, jonka poliisi aloitti jo toissakeväänä.

Poliisi iski syksyllä myös Riihimäen, Sukevan ja Turun vankiloihin. Rikosseuraamuslaitoksen mukaan United Brotherhoodilla on erityisen vahva vaikutusvalta näissä vankiloissa.

Poliisihallitus ja syyttäjä vaativat rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamista.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus päättää tämän viikon perjantaina, asetetaanko United Brotherhood ja Bad Union- rikollisjärjestöt väliaikaiseen toimintakieltoon.

Lue myös:

Näin toimii Suomen vaarallisimpana pidetty rikollisryhmä: "farmijoukkue" hoitaa likaiset työt, huipulla on maaseudun rauhassa asuva mies

Oikeus päättää United Brotherhoodin väliaikaisesta toimintakiellosta tammikuun lopulla – Poliisi ja syyttäjä koettavat saada rikollisjärjestön polvilleen

Poliisi iski Helvetin enkeleihin – kytkös United Brotherhoodin laajaan rikoskokonaisuuteen on mahdollinen: "Siitä on viitteitä"