Rovaniemeläisen papin kavallustuomio aleni hovissa puoleen

Käräjäoikeus katsoi miehen kavaltaneen kummitädiltään yli 90 000 euroa. Hovioikeudessa summa putosi reiluun 25 000 euroon.

talousrikokset
Viuhka 500 euron seteleitä.
Hovioikeus arvioi kavallusjutun näytöt selkeästi eri tavalla kuin käräjäoikeus kesällä 2018. Kuvituskuva.AOP

Rovaniemen hovioikeus on lieventänyt entisen rovaniemeläispapin saamaa kavallustuomiota.

Käräjäoikeuden langettama vuoden ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä kavalluksesta aleni puolen vuoden ehdolliseksi vankeudeksi.

Jutussa oli alkujaan kysymys siitä, että miehen väitettiin anastaneen kummitädiltään tuntuvia summia rahaa vuosina 2013–2015. Kemi-Tornion käräjäoikeudessa miehen todettiin kavaltaneen läheiseltään yli 90 000 euroa.

Hovioikeuden mukaan miehen kavaltama summa oli lopulta 25 200 euroa. Hän oli maksanut osan rahoista jo takaisin, joten korvattavaa jäi hieman yli 2000 euroa.

Hovioikeus hylkäsi kavallussyytteitä vuosilta 2013 – 2014 ja katsoi näytön perusteella, että kyse on ollut vapaaehtoisista lahjoituksista ja omaishoitosuhteeseen perustuvista korvauksista.

Tuomittu hoiti useiden vuosien ajan ikääntyneen kummitätinsä asioita. Hovioikeus piti jutussa lieventävänä seikkana sitä, että mies oli pitänyt läheisestään hyvää huolta.

Toisaalta ikääntyneen ja lopulta myös muistisairaudesta kärsineen läheisen riippuvuussuhdetta oikeus piti tekoa raskauttavana ja rikosnimike pysyi edelleen törkeänä kavalluksena. Oikeudenkäyntikuluja mies tuomittiin korvaamaan reilut 22 000 euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).