Kainuun rajavartiosto on jatkuvasti vuokrapaineessa – henkilökunnan irtisanomista pidetään vaihtoehtona

Senaatti-kiinteistöt ja Rajavartiolaitos ovat suunnitelleet tiloihin liittyviä kunnostuksia ja uudistuksia, jotka toteutuessaan tulisivat nostamaan vuokratasoa.

vuokrat
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Kainuun rajavartioston komentaja Mika Rytkönen on huolissaan siitä, että vuokrat nousevat koko ajan, vaikka valtio ei nosta Rajavartiolaitoksen budjettia. Säästöjä pitää siis keksiä muualta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Rajavartiolaitoksen Senaatille maksamissa kuluissa ei ole tapahtunut merkittävää nousua, mutta toteutuessaan suunnittelut investoinnit tulisivat nostamaan vuokratasoa.

Vuonna 2017 Rajavartiolaitos maksoi tiloistaan vuokraa vajaat 14 miljoonaa euroa. Viime vuonna kulut olivat joitakin satojatuhansia euroja suuremmat.

Tänä vuonna Rajavartiolaitos on arvioinut, että toimitilamenoihin tarvittaisiin lisärahoitusta vuoteen 2017 verrattuna noin 4,8 miljoonaa euroa. Lisärahoituksen tarve johtuu sekä Rajavartiolaitoksen vastuulla olevien kiinteistökustannuksien noususta, vuokrien vuosittaisista indeksikorotuksista että vuokrien noususta, mikäli suunnitellut investoinnit toteutuisivat. Investointeja ei ole kuitenkaan tehty, koska rahoitusta niihin ei ole.

– Meidän pitää jotenkin tämä vajaus hoitaa, ja se tarkoittaa sitä, että olemme joutuneet leikkaamaan toimintamenoista.

Tilanne näkyy kaluston ostojen ja huoltamisen leikkauksina. Myös henkilökunnan irtisanominen voi olla mahdollista.

– Jotta pystymme maksamaan vuokrat vuonna 2025, se vastaa summaa, joka on 155 rajavartijan vuosipalkka, Rytkönen sanoo.

Rajavartiolaitos hakeekin noin 30 miljoonan euron lisärahoitusta tuleville vuosille selvitäkseen kustannusten noususta.

Vuokratasostaan kritisoitu Senaatti-kiinteistöt puolustaa vuokrien nostamista kustannusten kasvamisella. Vuokrilla maksetaan kaikki Senaatti-kiinteistöjen peruskorjaukset, lainojen korot ja kiinteistöverot.

Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Riitta Juutilaisen myöntää, että esimerkiksi Kainuun rajavartioston tilanne on ongelmallinen, jos lisärahoitusta vuokrien maksua varten ei saada.

– Viime kädessä eduskunta päättää, ja budjetissa heille osoitetaan rahat.

Senaatti ei tee voittoa valtion vuokratoiminnalla.

Lue koko juttu: Kritiikkiä valtion vuokranantajalle: poliisit eivät päässeet ajoissa terveisiin tiloihin, rajavartijoita pelottaa potkut kasvavien vuokrien takia.

Lue myös: Oikaisu: Senaatti-kiinteistöjen Rajavartiolaitokselta perimät vuokrakulut eivät ole merkittävästi kasvaneet

Juttua on korjattu 24.1. kello 17.27: Juttuun on korjattu, että Rajavartiolaitoksen mukaan tämän vuoden toimitilamenojen lisärahoitustarve vuoteen 2017 verrattuna on noin 4,8 miljoonaa euroa. Aiemmin jutussa väitettiin virheellisesti, että vuokra olisi tänä vuonna 4,8 miljoonaa euroa suurempi.

Muokattu 27.1. Muutettu alaotsikko jutun sisältöä paremmin vastaavaksi. Täydennetty juttuun, että viimeisen kymmenen vuoden aikana Rajavartiolaitoksen Senaatille maksamissa kuluissa ei ole tapahtunut merkittävää nousua, mutta toteutuessaan suunnittelut investoinnit tulisivat nostamaan vuokratasoa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)