Ammattiliittojen jäsenmäärät kaukana huippuvuosista – Pohjanmaan PAMilla tiputusta viime vuoteen 200 jäsenellä

Kiinnostus ammattiliittoja kohtaan edelleen laskussa. Jäseneksi liitytään yleensä opiskeluaikana. Tuomas Ojajärvi liittyi liiton jäseneksi 15 vuoden työuran jälkeen.

ammattiliitot
seteleitä työehtosopimuksen päällä
Ammattiliitot eivät kiinnosta nuoria Ismo Pekkarinen/ All Over Press

Meneillään on vilkas työehtoneuvotteluiden ajanjakso. Viime vuoden puolella muun muassaPostin kiista työehdoista laajeni valtakunnalliseksi suurten tukilakkojen ja poliittisen paineen myötä. Metsäalan lakko sulki maanantaina paperi-, kartonki ja sellutehtaita sekä sahoja ja vaneritehtaita ympäri Suomen.

Perjantaina päättyvät muun muassa kaupanmyyjien ja kuljetusalojen tes-sopimukset, minkä jälkeen lakot ovat sallittuja. Lisää meneillä olevista ja tulevista lakoista voi lukea täältä.

Ammattiliittojen jäsenmäärät ovat olleet pitkään laskussa. Vuonna 2017 Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) miehistä vain runsaat puolet ja naisista kaksi kolmannesta kuului ammattiliittoon. Vuodesta 2013 lähtien järjestäytymisaste on laskenut viisi prosenttiyksikköä.

Palvelualojen ammattiliitto PAMilla on Etelä-Pohjanmaan alueella 6500 jäsentä. Jäsenmäärä on laskenut vuoden takaiseen verrattuna parilla sadalla. Yksi syy palvelualoilla on pätkätyösopimusten määrän kasvu.

– Usein herätään ammattiliittoasiaan ja liittymisiin vasta sitten, kun tulee työnantajan kanssa erimielisyyksiä tai työnantaja yrittää siellä jotain vilunkia. Sitten ne herää, että hei pitäisikö kysyä PAMista. Silloin täytyy olla jäsen, jos aikoo meiltä apua saada, kertoo PAM - Etelä-Pohjanmaan osasto 031:n puheenjohtaja Päivi Pulli.

Päivi Pulli työpöytänsä äärellä
Päivi Pulli.Pasi Takkunen / Yle

Jäsenet pitäisi tavoittaa jo opiskeluaikana

Monet ammattiliitot tarjoavat nuorille opiskelijoille edullisemman jäsenyyden. PAMin jäsenyys opiskeluaikana on ilmaista. Tämä houkutteleekin opiskelijat liittymään, mutta haasteena on saada jäsenet jäämään. Myös Pullin mukaan PAM:illa haittaa "läpikulkuliikenne". Moni nuori työskentelee opintojensa aikana ja vaihtaa alaa ja liittoa valmistuttuaan.

Joissakin ammattiliitoissa on kuitenkin onnistuttu kääntämään nuorten jäsenten määrä nousuun. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsenistä alle 30-vuotiaita on vähän alle 10 prosenttia. Nuorten jäsenten määrä väheni muutaman viimeisen vuoden aikana, mutta nyt uusien nuorten opiskelijajäsenten kohdalla on nähtävissä liiton mukaan nousua.

Myös Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kertoo, että nuorten jäsenmäärät ovat kasvussa. Verrattaessa viiden vuoden takaiseen tilanteeseen on alle 30-vuotiaissa kasvu ollut yli 1,5 prosenttiyksikköä. Silti monilla aloilla jäsenmäärät laskevat etenkin vanhemmassa väestössä.

Liiton jäseneksi 15 vuoden työuran jälkeen

Tuomas Ojajärven työura on koostunut aiemmin monista projekteista ja pätkäsopimuksista. Pelkästään työttömyyskassaan aiemmin kuuluneena hän päätti kuitenkin liittyä ammattiliittoon vakituisen työsopimuksen saatuaan. Ojajärvi työskentelee Kuortaneen kunnan viestintäkoordinaattorina.

– On hyvä, että työntekijät järjestäytyvät. Mielestäni aika on sellainen, että tässä tapellaan puolin ja toisin. Kyllä mun mielestä silloin työntekijöiden pitää olla liittoutuneita ja olla siinä samassa veneessä, Ojajärvi toteaa.

Aiemmin vaihtuneet työpaikat ja tehtävänkuvat ovat hankaloittaneet oikean liiton valintaa. Hän on ollut myös epävarma, ajavatko liitot pätkätyöläisten asemaa tarpeeksi hyvin.

– Myös työttömyysjaksojen aikaan on ollut olotila, että saisiko työtön tarpeeksi liitoista apua, Ojajärvi kertoo.

Tuomas Ojajärvi
Tuomas Ojajärvi kuului vuosien ajan työttömyyskassaan. Viime vuoden lopulla hän päätti liittyä myös ammattiliittoon.Pasi Takkunen / Yle

Ei tyrkyttämistä

Useat liitot kiertävät kertomassa palveluistaan alan oppilaitoksissa. Myös PAMilla kierretään kouluja ja messuja.

Vaikka Ojajärvi ei halua, että liittoon liittymistä tyrkytettäisiin, olisi hyvä, että liittoon kuulumisesta puhuttaisiin enemmän.

– Vaikka on pitkä työura takana, niin kukaan ei ole houkutellut mua liittymään liittoon. Aika erikoinen tilanne, että piti ottaa itse selvää, mitä mun koulutuksella ja mitä mun työkokemuksella on se oikea liitto, Ojajärvi kertoo.

Ojajärvi päätyikin kysymään asiasta Twitterissä. Vinkkejä tuli eri liittoihin kuuluvilta, kuten myös itse ammattiliitoilta.

Liitoista Ojajärvi valitsi Jytyn, johon moni hänen työpaikaltaan kuuluu.

Vaikka liittojen tärkein tehtävä on valvoa työehtojen toteutumista, tarjoavat liitot myös virkistys- ja koulutustoimintaa.

– En ole vielä niin pitkälle ajatellut, että mitä ja mihin osallistun. Jos on sellaisia kiinnostavia asioita, niin osallistun. Jos on kesämökkiarvontoja, niin ainakin siihen pitää osallistua, jos saisi ilmaisen mökkiviikonlopun jossain vaiheessa, Ojajärvi kertoo.