1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Suomalaiset kaikkein hitaimpia hakemaan oleskelulupaa brexit-Britanniassa

Britanniassa asuvista suomalaisista vain 44 prosenttia on tehnyt oleskeluun vaadittavan hakemuksen.

Pääministeri Boris Johnson haluaa valikoida EU:sta tulevat maahanmuuttajat Kuva: Chine Nouvelle / AOP

Suomalaiset ovat hakeneet EU-kansalaisista suhteessa vähiten oleskelulupia brexitin jälkeiseen Britanniaan.

Tilanne käy ilmi Britannian parlamentin alahuoneen tutkimuslaitoksen tuoreimmista luvuista. (siirryt toiseen palveluun)

Eilen päivitettyjen tilastojen mukaan Britanniassa asuvista suomalaisista vain 44 prosenttia on tehnyt niin kutsutun “Settled Status” -hakemuksen.

EU-kansalaisten vapaaseen liikkuvuuteen perustuva oleskeluoikeus Britanniassa päättyy jo tämän vuoden lopussa, jos Britannia suistuu brexitin siirtymäajan päätteeksi sopimuksettomaan EU-eroon.

Jos Britannia ja EU:n brexit -sopimus saadaan sinetöityä, jatkuu aika vuoden 2021 kesäkuuhun saakka.

Hitauden syyt hämärän peitossa

Parlamentin tutkimuslaitoksessa voidaan vain arvailla syitä siihen, miksi suomalaiset komeilevat listalla pahnan pohjimmaisena.

– Kyse voi olla siitäkin, että poikkeuksellisen suuri määrä suomalaisia on hakenut kaksoiskansalaisuutta. Tällöin he eivät näy pysyvää oleskeluoikeutta hakeneiden tilastossa, sanoo listan laatinut Georgina Sturge.

Sturge muistuttaa myös, että luvut ovat epäluotettavia.

– Suomalaisista arviolta 44 prosenttia on tehnyt hakemuksen, mutta virhemarginaali on suuri. Meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka monen kaikkiaan tulisi oikeutta hakea, kertoo Sturge.

Luvut ovat epäluotettavia myös muiden EU-kansalaisten osalta, joten suomalaisten hakutahti lienee joka tapauksessa verkkainen.

Hakemus tarvitaan maassa pysymiseksi

Britannian EU-erosopimuksen mukaan kaikilla maassa asuvilla EU-kansalaisilla on oikeus pysyä Britanniassa brexitin jälkeen. Todistettavasti maassa vähintään viisi vuotta asuneet saavat oleskeluoikeuden saman tien.

Tätä vähemmän aikaa maassa asuneet voivat rekisteröityä ja saavat pysyvän oikeuden viiden vuoden täyttyessä.

Britannian EU-eron siirtymäkausi jatkuu näillä näkymin vuoden 2020 loppuun saakka. Sen aikana maahan muuttavat EU-kansalaiset kuuluvat erosopimuksessa määriteltyyn oleskeluoikeusohjelmaan.

Siirtymäkauden päätyttyä Britannia aikoo ottaa käyttöön uudet säännöt EU-kansalaisten maahanmuutossa. Boris Johnsonin hallitus on haaveillut valikoivasta maahanmuuttoohjelmasta, joka muistuttaisi australialaistyylistä pisteytysjärjestelmää.

Lue lisää:

Näin brexit voi vaikuttaa Suomeen ja suomalaisiin – lue kuusi kohtaa, joissa ero näkyy

Erillislaki turvaamaan brittien oleskeluoikeutta Suomessa brexitin jälkeen