IL: Samu Haberin huumesyyte liittyy suureen huumerikosvyyhteen – kokonaisuudessa 53 epäiltyä

Valtavassa huumerikosvyyhdissä nostettiin torstaina syytteet 53 henkilölle. Asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 30. tammikuuta.

Samu Haber
Samu haber
Sunrise Avenue -yhtyeen johtohahmoa Samu Haberia syytetään huumausainerikoksesta.AOP

Erikoissyyttäjä Heli Vesaaja vahvistaa Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että muusikko Samu Haberia vastaan nostettu huumerikossyyte on osa samaa poikkeuksellisen suurta rikosvyyhtiä, jossa ovat syytettynä muun muassa Cannonball-moottoripyöräjengin entinen johtaja Janne Tranberg ja liikemies Niko Ranta-aho.

Huumevyyhdissä on yhteensä 53 syytettyä, joista 15 on vangittuna.

Iltalehden mukaan Haberia syytetään perusmuotoisesta huumausainerikoksesta, josta tuomitaan sakkoa tai korkeintaan kaksi vuotta vankeutta. Epäilty rikos tapahtui Turussa 6.–7. heinäkuuta.

Haber kertoi rikosepäilystään itse torstaina Instagram-tilillään. Hän kiisti syyllistyneensä rikokseen, mutta myönsi käyttäneensä vähäisen määrän huumausaineita juhlissa kesällä 2019. Samalla Haber myös kiisti yhteyden isompaan huumevyyhtiin.

Kyseessä Suomen suurin huumerikosvyyhti

Suomen mittakaavalla poikkeuksellisen suuressa rikoskokonaisuudessa on kysymys doping- ja huumausaineiden salakuljetuksesta ja levittämisestä. Poliisin mukaan Suomeen tuotiin erittäin suuria määriä huumeita, lääkkeitä ja doping-aineita, ja toimintaa johdettiin Espanjasta käsin.

Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) erikoissyyttäjä Vesaaja kommentoi, että Haberin syyte on mennyt käräjäoikeuteen samassa kokonaisuudessa muiden syytteiden kanssa. Hän ei kuitenkaan avannut, mikä Haberin rikossyytteen yhteys isompaan kokonaisuuteen on.

Asiassa nostetut syytteet koskevat pääasiassa törkeitä huumausainerikoksia, törkeitä dopingrikoksia ja törkeää rahanpesua. Asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa 30. tammikuuta ja jatkuu toukokuuhun saakka.

Yle ei perjantaina tavoittanut erikoissyyttäjä Heli Vesaajaa kommentoimaan Haberin yhteyttä kokonaisuuteen tarkemmin. Syytteen sisältö tulee julkiseksi, kun asiaa käsitellään oikeudessa.

Lue myös:

IL: Muusikko Samu Haberille syyte huumausainerikoksesta – artisti myöntää "vähäisen käytön" Instagramissa

Valtavassa huume- ja dopingaineiden salakuljetusvyyhdissä nostettiin syytteet 53 epäillylle

Poliisi on selvittänyt laajan huume- ja dopingaineiden salakuljetus- ja levitysvyyhdin – Kahden suomalaismiehen epäillään johtaneen toimintaa Espanjasta