Sedun Kirkkokadun suunnitelmat lähes valmiit – Seinäjoen kaupunki löi loppumetreillä pöytään omat ideansa

Koulutuskuntayhtymä Sedun suunnitelma Kirkkokadun uudesta kampuksesta ei innosta kaikkia. Suunnitelmien muuttaminen kuitenkin viivästäisi hanketta.

koulutuskeskukset
Seinäjoen koulutuskuntayhtymän havainnekuva Kirkkokadun uudesta kampuksesta.
Motiivi Oy:n havainnekuva Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun Kirkkokadun tulevasta kampuksesta. Motiivi Oy

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Jouko Peltonen (kesk.) on hämmentynyt.

Koulutuskuntayhtymä Sedun Kirkkokadun kiinteistön uudet suunnitelmat ovat viimeistelyä vaille valmiit. Nyt Seinäjoen kaupunki on kuitenkin tuonut omat ehdotuksensa koulutuskuntayhtymälle.

Sedu aikoo rakentaa uuden koulukampuksen Seinäjoen keskustaan runsaan kolmen hehtaarin tontille. Kaupunki haluaisi tehokkaampaa rakentamista ja esittää tontille myös kerrostaloja – ja yhdessä suunnitelmassa myös konserttitaloa samalle tontille.

– Olen vähän hämmentynyt, koska kaupunki olisi voinut olla asialla jo kaksi kolme vuotta sitten. Nyt tulee aikataulut vastaan, sanoo Peltonen.

Kaupunki on antanut koulutuskuntayhtymälle noin kuukauden aikaa vastata suunnitelmiin.

– Nyt mietitään ja otetaan vähän aikalisää. On tehty aika paljon työtä tämän suhteen, eikä haluta tehdä turhaa työtä. Mutta totta kai kaupungin kanssa säädetään yhteistyössä tontin käyttöä, jos nähdään se järkeväksi, lisää Peltonen.

Markku Lehtola, Jouko Peltonen ja Matti Yli-Lahti tutkivat havainnekuvia.
Koulutuskuntayhtymän rakennustoimikunnan puheenjohtaja Markku Lehtola, hallituksen puheenjohtaja Jouko Peltonen ja tekninen johtaja Matti Yli-Lahti tutkivat uuden kampuksen havainnekuvia. Elina Niemistö / Yle

Tontti herättää kiinnostusta

Koulutuskuntayhtymän rakennustoimikunnan puheenjohtaja Markku Lehtola (sd.) on myös Seinäjoen kaupunginhallituksen jäsen ja hän arvelee julkisen keskustelun saaneen nyt vasta kaupungin liikkeelle.

– Luulen, että kuntalaiset ovat ottaneet yhteyttä kaupunkiin ja pistäneet virkamiehiin vauhtia, pohtii Lehtola.

Syksyllä tontin tulevaisuudesta kiisteltiin maakuntalehtien palstoilla. Kirkkokadun kiinteistön purkupäätöksestä tehtiin useita oikaisupyyntöjä, jotka tulevat käsittelyyn helmikuussa. Viimeksi toissaviikolla Alvar Aalto -seura Alvariania ry esitti, että tontille pitäisi järjestää arkkitehtikilpailu.

Lehtola sanoo itse olevansa koulutuskuntayhtymän nykyisen suunnitelman takana, eikä hän muutoksia enää tässä vaiheessa toivo.

– Olen tämän suunnitelman takana, mutta kyllä neuvotteluja voidaan käydä. Hyvässä yhteistyössä tietenkin.

Sedun suunnitelmissa kaksikerroksinen kampus

Kirkkokadun kiinteistö sai purkuluvan lokakuun lopulla. Opiskelijat lähtevät muutaman viikon päästä evakkoon Joupin Citymarketiin, pois alkavien purkutöiden alta.

Koulutuskuntayhtymä omistaa 3,3 hehtaarin tontin, jossa nyt sijaitsee noin 17 000 neliötä ammattikoulurakennuksia. Suunnitelmissa on uusi kaksikerroksinen kampusrakennus, jossa opiskelisi noin 800 tietojenkäsittelytieteen, liiketoiminnan, sosiaali- ja terveysalan, ravintola-alan ja kauneusalan opiskelijaa. Lisäksi rakennukseen tulisivat opiskelijapalvelut ja hallinto. Rakennuksen kustannusarvio on päälle 20 miljoonaa euroa.

– Lähtökohtana on, että tehtäisiin hieman matalampaa koulurakennusta, joka ei olisi näköesteenä Aalto-keskukselle, sanoo Sedun tekninen johtaja Matti Yli-Lahti.

Rakentaminen alkaa elokuussa, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Siis jos suunnitelmat eivät käänny päälaelleen. Siinä tapauksessa rakentaminen voi viivästyä vuosiakin.

Koulun paikka?

Alvariania ry:n puheenjohtaja, valtiopäiväneuvos Markus Aaltonen sanoo, että keskeisellä paikalla sijaitsevalle tontille, lähelle Aalto-keskusta, pitää rakentaa laadukkaasti. Aalto-keskuksen läheisyys ei tarkoita, että pitää rakentaa matalaa ja vaatimatonta.

Aaltonen ehdottaa päinvastoin, että tontille voisi rakentaa vaikka sen pitkään kaivatun kongressikeskuksen.

– Nyt on oikea aika arvioida uudelleen sitä, onko järkevää jatkaa ammattikoulun toimintaa tällä tontilla. Suunnitelma on vajaakäyttöinen. Olisi järkevää, että tontin tulevaisuus ratkaistaan kilpailulla. Sillä saataisiin laatua, sanoo Aaltonen.

Koulutuskuntayhtymä haluaa kuitenkin pysyä keskeisellä paikalla kaupunkia. Kun ikäluokat pienenevät ja kilpailu opiskelijoista kiihtyy, sijainti voi olla tärkeä kilpailuetu Sedulle.

– Myös yhteistyö lukion ja ammattikorkeakoulun kanssa puoltaa sijaintia, sanoo Jouko Peltonen.

Sedun yhtymähallitus keskustelee suunnitelmista ja vaihtoehdoista ensi viikolla.

– Uskon, ettei kaupunki tule tässä jyräämään, vaan hyvässä yhteistyössä suunnitellaan. Saadaan siihen rakennettua hyvä koulu, uskoo puolestaan Markku Lehtola.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä SEDU:n Kirkkokadun toimitilat.
Sedun Kirkkokatu 10:ssä sijaitsevat opetustilat ovat käyneet tutuiksi monelle opiskelijasukupolvelle. Tilalle rakennetaan pienempi nykyajan tarpeet täyttävä kampus.Tuomo Rintamaa/Yle