Ukrainan presidenttiä tylysti arvostellut pääministeri saa pitää paikkansa

Pääministeri Oleksiy Hontšaruk oli jo jättänyt eroilmoituksensa.

Ukraina
Ukrainan pääministeri Oleksiy Hontšaruk
Ukrainan pääministeri Oleksiy HontšarukSergey Dolzhenko / EPA

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskiy on hylännyt pääministeri Oleksiy Hontšarukin jättämän eroanomuksen.

Ukrainassa nousi aiemmin tällä viikolla kohu, kun maassa julkistettiin nauhoitus, jolla Hontšaruk arvostelee presidentti rajusti. Hontšaruk sanoi, ettei Zelenskiy ymmärrä taloudesta mitään. Hontšarukin mukaan Zelenskiy on "maallikko", jonka pitäisi opetella esimerkiksi valuuttapolitiikkaa.

Pääministeri arvioi salaa tehdyllä nauhoitteella Ukrainan presidentin ymmärryskykyä alkukantaiseksi – tarjoutuu nyt eroamaan tehtävästään

Zelenskiy on taustaltaan koomikko, joka tuli tunnetuksi esiintyessään TV-ohjelmassa, jossa hän esitti Ukrainan presidenttiä.

Tänään perjantaina Zelenskiyn toimisto julkaisi videon, jolla presidentti sanoo tilanteen olevan "epämiellyttävä". Hän antaa silti pääministerilleen ja hallitukselle uuden mahdollisuuden, jos he alkavat hoitaa kansalaisia viime aikoina huolestuttaneita asioita.

Presidentti kehotti Hontšarukia puuttumaan valtio-omisteisen kaasuyhtiön johtajille annettuihin miljoonien eurojen bonuksiin samoin kuin hallituksen ministerien suuriin palkkioihin. Eliitin saamat runsaskätiset palkkiot ovat ärsyttäneet kansalaisia maassa, joka kamppailee rahapulassa.

Presidentti otti päätöksessään huomioon markkinoiden ja Ukrainan avustajien mahdolliset reaktiot, jos maan hallitus kaatuisi. Pääministerin ero johtaisi koko hallituksen kaatumiseen, eikä Ukrainassa kaivata enää enempää poliittista epävakautta.

Lähteet: AP, Reuters