Britanniassa brexit-päivän juhlasuunnitelmat selvillä: lähtölaskentakello ja juhlakolikko – Big Benin soittaminen on vielä epävarmaa

Kellon soittamiseksi on käynnissä joukkorahoituskampanja.

Brexit
Big Ben Lontoossa.
Big Ben -kellon virittäminen väliaikaisesti soittokuntoon maksaisi arviolta noin puoli miljoonaa puntaa.Will Oliver / EPA

Britannian hallitus juhlistaa maan EU-eroa tammikuun lopussa muun muassa lähtölaskentakellolla ja erikoiskolikolla. Big Benin kellon soittamisesta brexitin juhlistamiseksi sen sijaan kiistellään yhä.

Tammikuun 31. päivän iltana pääministerin virka-asunnon seinille Downing Streetillä heijastetaan lähtölaskentakello. Kello laskee iltayhteentoista, jolloin EU-ero toteutuu.

Pääministeri Boris Johnson myös pitää kansalaisille illalla erikoispuheen.

– 31. tammikuuta on merkittävä hetki historiassamme, kun Britannia jättää EU:n ja saa takaisin itsenäisyytensä. Hallitus aikoo käyttää tätä hetkeä jakaumien lieventämiseen ja yhteisöjen tuomiseen takaisin yhteen. Odotamme innolla maata, jonka aiomme rakentaa seuraavan 10 vuoden aikana, hallituksen lausunnossa sanottiin.

Valtiovarainministeriö puolestaan julkaisee 50 pennyn juhlakolikon, jossa lukee "rauhaa, vaurautta ja ystävyyttä kaikkien kansakuntien kanssa". Hallituksen mukaan Johnson on yksi ensimmäisistä juhlakolikon saajista.

Boris Johnson
Pääministeri Boris Johnson on ilmaissut tukensa Big Benin soittamiselle.Chine Nouvelle / AOP

Big Benin soittamiseen kerätty jo satojatuhansia puntia

Sen sijaan parlamentin kellotornin ikonista Big Ben -kelloa ei välttämättä soiteta brexitin kunniaksi.

Lontoon kuuluisimpiin symboleihin kuuluva kellotorni on remontissa, eikä hallitus aio maksaa mekanismien asentamisesta yhden soiton takia. Parlamentin komitea on laskenut, että kellon virittäminen väliaikaisesti soittokuntoon maksaisi noin puoli miljoonaa puntaa.

Kellon soittamiseksi on kuitenkin käynnissä brexitin kannattajien käynnistämä joukkorahoituskampanja. Perjantai-iltaan mennessä kampanja oli kerännyt jo yli 200 000 puntaa.

Pääministeri Johnson oli alkuviikosta ilmaissut tukensa Big Benin soittamiselle, jos kansalaiset saisivat kerättyä rahat siihen. Hallitus on sittemmin kuitenkin ottanut etäisyyttä kampanjaan. Parlamentin komissio puolestaan on esittänyt huolensa siitä, että kellon laittaminen soittokuntoon viivästyttää parlamenttitalon remonttia.

Britannian EU-eron piti alun perin toteutua viime vuonna 29. maaliskuuta, mutta brittiparlamentti ei saanut erosopimusta hyväksytyksi ajoissa.

Johnsonin noustua kesällä pääministeriksi Theresa Mayn tilalle hän lupasi Britannian jättävän EU:n 31. lokakuuta, mutta monien vääntöjen jälkeen Johnson joutui taipumaan eron lykkäämiseen ja uusiin vaaleihin. Konservatiivit ottivat joulukuun vaaleissa selvän voiton, mikä poisti esteet brexitin toteuttamisen tieltä.

Lue myös:

Eurooppa-kirje: Lontoon-kirjeenvaihtaja hilpeänä, koska brittikomedian ensimmäinen tuotantokausi päättyy – Juhlat Big Benillä kuun lopussa

Suomalaiset kaikkein hitaimpia hakemaan oleskelulupaa brexit-Britanniassa

Boris Johnson haluaa kunnostettavana olevan Big Benin kumisevan brexitin kunniaksi – lasku satojatuhansia euroja

Britannian parlamentin alahuone hyväksyi brexit-sopimuksen