Epidemiatutkijat varoittavat: Tuntematon virus tartuttanut Kiinassa mahdollisesti liki 1 700

Tutkijat mallinsivat Britanniassa koronaviruksen uudeksi tyypiksi epäillyn taudin leviämisen. Vahvistettuja tartuntoja on tähän mennessä noin 50.

koronavirus
Terveysasema Wuhanissa ja hengityssuojaimella varustettu nainen
Kiinassa kymmeniä ihmisiä on saanut tuntemattoman koronaviruksen tyypin aiheuttaman tartunnan. Yksi heistä on menehtynyt tautiin, ja häntä hoidettiin kuvan terveysasemalla Wuhanissa.Noel Celis / AFP

Kansainväliset tartuntatautien asiantuntijat arvioivat, että Kiinassa tavatun uuden virustyypin tartuntojen todellinen määrä on todennäköisesti huomattavasti suurempi kuin tähän mennessä vahvistettujen tartuntojen määrä.

Perjantaina julkaistu tutkimus arvioi (siirryt toiseen palveluun) todelliseksi tartuntojen määräksi liki 1 700. Kiinan viranomaiset puolestaan ovat kertoneet, että noin 50 ihmistä on saanut vahvistetusti tartunnan tähän mennessä.

Imperial College London -yliopiston globaalien tartuntatautien tutkimusyksikössä tehdyn laskelman perusteena on käytetty virustyyppiin liittyvää epidemiamallinnusta sekä tietoja tartunta-alueen väestöstä, alueen lentoyhteyksistä ja ulkomailla tavatuista tartunnoista.

– Olen huomattavasti enemmän huolissani nyt kuin mitä olin viikko sitten, sanoi tutkimuksessa mukana ollut professori ja epidemiatutkija Neil Ferguson Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Imperal College London toimii muun muassa Britannian hallituksen ja Maailman terveysjärjestön neuvonantajana.

Kiinan viranomaiset eivät ole kommentoineet tutkijoiden laskelmia.

Ennestään tuntematon virus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita. Viruksen uskotaan olevan uusi koronaviruksen tyyppi. Tautiin on kuollut tähän mennessä kaksi ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on aiemmin varoittanut, että tartunnan leviäminen laajemmalle on mahdollista.

Kiinassa alkaa uudenvuoden lomakausi ensi viikolla ja tauti saattaa levitä muualle matkailijoiden mukana.

Wuhanin elintarvikeviranomaiset poistuvat kalatukusta 11. tammikuuta.
Wuhanin elintarvikevalvontaviranomaiset poistuivat 11. tammikuuta kalatukusta, jossa eräiden sairastuneiden tiedetään asioineen.Noel Celis / AFP

Uusia tartuntoja todettu

Hengitystiesairauden aiheuttajaksi epäilty uusi koronavirus muistuttaa sars-virusta, joka surmasi lähes 800 ihmistä eri puolilla maailmaa vuosina 2002–2003.

Lauantaina viranomaiset kertoivat, että Kiinassa on todettu lisää samoja virustartuntoja.

Viranomaisten mukaan uusia tartuntoja on tavattu neljä Wuhanin alueella, jolla myös aiemmat tartunnat esiintyivät. Kaikkien potilaiden vointi on vakaa.

Terveystarkastuksia lentokentillä

Yhdysvallat on ilmoittanut aloittavansa Wuhanista saapuvien matkailijoiden tarkastukset kolmella lentokentällä, jotta mahdollisesti sairastuneet tavoitetaan. Tarkastuksia tehdään New Yorkin JFK-lentokentällä sekä San Franciscon ja Los Angelesin lentokentillä.

Myös Thaimaassa, Japanissa, Malesiassa, Etelä-Koreassa ja Singaporessa on tehostettu saapuvien matkailijoiden valvontaa osalla lentokentistä.

Indonesia kertoi tehostaneensa valvontaa kaikilla rajanylityspaikoilla ja Filippiinit tarkastaa saapuvat matkustajat lentokentillä ja satamissa.

Kaikki tähän mennessä tartunnan saaneet ovat joku matkustaneet Wuhanissa tai asuvat siellä. Wuhan on 11 miljoonan asukkaan suurkaupunki, josta on vilkkaat liikenneyhteydet kansainvälisesti.

Thaimaa on kertonut kahdesta tartuntatapauksesta. Molemmat ovat Wuhanista tulleita kiinalaisia matkailijoita. Myös Japanissa on ollut yksi tartunta. Sairastunut on Wuhanissa matkustanut japanilaismies.

Varsinaista tartunnanlähdettä ei ole vielä varmistettu eikä sitä kuinka helposti tauti tarttuu ihmisestä toiseen.

Tartuntalähteeksi on epäilty Wuhanin ruokamarkkinaa, jolla myydään muun muassa mereneläviä. Osa tartunnan saaneista on kuitenkin kiistänyt asioineensa torilla.

Lue myös:

THL:n asiantuntija Aasiassa leviävästä uudesta virustaudista: ”Ei tästä tarvitse Suomessa yöunia menettää”

Ennestään tuntematon virustauti tappoi toisen ihmisen Kiinassa – sairastuneita vahvistettu yli 40

Lähteet: Reuters, AFP, AP