1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rantalomat

Mallorcan ja Ibizan rantalomakohteet saivat tarpeekseen humalaisista turisteista: happy hourit ja tarjousdrinkit kiellettiin

Uusi laki kieltää alkoholiautomaatit. Myöskään kaupat eivät saa enää myydä alkoholia illalla puolikymmenen ja aamukahdeksan välisenä aikana.

Laki kieltää jatkossa happy hour- ja kaksi yhden hinnalla -drinkkitarjoukset Magalufin bilekohteessa. Matkailijat seurasivat jalkapallo-ottelua Magalufissa heinäkuussa 2019. Kuva: AOP

Rantalomakohteistaan tunnetut Mallorca, Menorca ja Ibiza haluavat siivota katukuvastaan humalaisia bilematkailijoita.

Baleaarien saariryhmän aluehallitus on hyväksynyt lain, joka suitsii rajusti alkoholinmyyntiä vilkkaimmissa bilepaikoissa. Laki kieltää happy hour -tarjoukset, pubikierrokset ja kaksi yhden hinnalla -drinkkitarjoukset, kertoo espanjalainen Diario de Mallorca -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Myös alkoholiautomaatit kielletään eivätkä kaupat saa enää myydä alkoholia illalla puolikymmenen ja aamukahdeksan välisenä aikana.

Vähäpukeisia naisia ei myöskään saa käyttää ravintoloissa alkoholimainonnassa.

Laki astuu voimaan ensi viikolla.

Saariryhmä on nuorten saksalaisten, brittien ja pohjoismaalaisten matkailijoiden suosiossa. Alkoholisäännösten tiukennukset koskevat Sant Antonin aluetta Ibizalla sekä El Arenalin ja Magalufin kohteita Mallorcalla, kertoi espanjalainen El País -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kieltoja rikkovat liikkeet ja ravintolat ovat vaarassa saada jopa 600 000 euron sakon ja niitä voi uhata tilapäinen sulkeminen.

Matkailuala osallistui uuden lainsäädännön laadintaan. Osa matkailuyrittäjistä tosin on epäillyt kieltolain vaikutuksia turismiin ja saariryhmän talouteen.

Lain on määrä olla voimassa viisi vuotta.

Baleaarien aluehallitus on jo aiemmin pyrkinyt saamaan alkoholihuuruista turismia kuriin. Uusilla säännöksillä pyritään siistimään menoa entisestään ja muuttamaan turismityyppiä etenkin rantalomakohteissa.

Mallorcalla ja Ibizalla halutaan alkoholihuuruista turismia kuriin. Matkailijaryhmä kokoontui katsomaan jalkapalloa Magalufissa. Kuva: AOP

Vaaralliset parveketemppuilut kielletään

Samalla viranomaiset kieltävät lailla myös matkailijoiden harrastamat temppuilut parvekkeilla koko saariryhmän alueella.

Nuorten lomailijaseurueiden suosiossa on ollut yrittää hypätä hotellin parvekkeelta uima-altaaseen. Viime vuosina useita ihmisiä on saanut surmansa uhkarohkeissa tempuissa.

Hypyistä voi vastedes saada 60 000 euron sakot.

Luonnonkauniin saariryhmän neljällä pääsaarella Mallorcalla, Ibizalla, Menorcalla ja Formenteralla kävi vuonna 2018 kaikkiaan noin 14 miljoonaa turistia.