Tuhansia kuolleita kaloja ajautui rantaan Kirkkonummen Porkkalanniemellä

Alueesta vastaavan yhdistyksen toiminnanjohtaja kertoo, että asiaa selvitellään ympäristöviranomaisen kanssa.

kalakuolemat
Kuolleita kaloja rannassa Porkkalanniemellä.
Antti Plathan / Yle

Arviolta tuhansia kuolleita silakoita ajautui viikonloppuna rantaan Kirkkonummen Porkkalanniemellä.

Porkkalanniemellä luontopolulla kävelyllä ollut Antti Plathan luuli ensin nähneensä mereltä ajautuneita roskia, mutta lähemmäs käveltyään totesikin "roskavuorten" olevan röykkiöittäin kuolleita kaloja.

– Menin lähemmäksi ja ajattelin, että vastaan iskisi kauhea löyhkä. Ilmeisesti kalat olivat kuitenkin aika vastikään ajautuneet rantaan, koska ne eivät haisseet yhtään, Plathan sanoo.

Plathanin mukaan kalat olivat päällisin puolin ehjiä eikä niiden kuolemalle näkynyt mitään ilmeistä syytä.

Mistä ne siis yhtäkkiä ilmestyivät?

Porkkalanniemen ulkoilualuetta hoitavan Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen (Uuvi) toiminnanjohtaja Tapio Lepiköllä ei ole vastausta. Lepiköllä ei myöskään ole tietoa, että vastaavaa olisi aiemmin tapahtunut.

– Selvittelemme asiaa ympäristöviranomaisen kanssa, ja toki alue pitää saada siivottua kaloista, Lepikkö kertoo toimintatavoista sähköpostitse.

Myöskään Kirkkonummi-Siuntion kalastusalueen kalastuksenvalvoja Kenneth Nordqvist ei äkkiseltään keksi kalakuolemille syytä.

– Kuvien perusteella on vaikea arvioida. Voisi olla mahdollista, että kalat ovat peräisin esimerkiksi troolialuksesta. Toisaalta kalat ovat siinä eläviä, eli en usko että pyydyksen hajoaminen tekisi tuollaista, Nordqvist pohtii.

Kalakuolemia nousee otsikoihin aika ajoin. Joskus syy selviää, aina ei. Aiemmin havaittujen kalakuolemien syitä eri puolilla Suomea ovat olleet esimerkiksi veden happamoituminen, järven huonosta tilasta johtuva happikato tai kalataudit.

Porkkalanniemen kalakuolemista kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun).

Kuolleita kaloja rannassa Porkkalanniemellä.
Kuolleita kaloja rannassa Porkkalanniemellä.
Kuolleita kaloja rannassa Porkkalanniemellä.
Kuolleita kaloja rannassa Porkkalanniemellä.
Kuvat: Antti Plathan / Yle