1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Libanon

Libanonin protestit muuttuivat väkivaltaisiksi – liki 400 loukkaantui yhteenotoissa Beirutissa

Ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet huolensa poliisin koventuneista otteista mielenosoittajia kohtaan.

Protestoijat ja mellakkapoliisi ottivat yhteen lauantaina lähellä Beirutin parlamenttitaloa. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Libanonin Beirutissa lähes 400 ihmisiä loukkaantui lauantaina väkivaltaisiksi mellakoiksi äityneissä mielenosoituksissa. Turvallisuusjoukot hajottivat mielenosoitusjoukkoja pääkaupungissa vesitykeillä ja kyynelkaasulla. Protestoijat olivat aseistautuneet turvallisuusjoukkoja vastaan oksilla ja tienviittamerkeillä.

Mielenosoittajat vastustavat vuosikymmeniä jatkunutta poliittisen eliitin korruptiota sekä huonoa hallintoa, joka on ajanut maan syvimpään talouskriisiin sitten vuosien 1975–1990 sisällissodan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat esittäneet huolensa poliisin koventuneista otteista protesteissa, jotka alkoivat lokakuussa. Silminnäkijöiden mukaan poliisi käytti väkijoukkoja vastaan lauantaina kumiluoteja lähellä parlamenttirakennusta.

Ainakin 377 ihmisen kerrotaan loukkaantuneen yhteenotoissa. Loukkaantuneiden joukossa on sekä mielenosoittajia että poliiseja. Libanonin Punainen Risti vetosi ihmisiin veren luovuttamiseksi.

Yli 200 ihmistä loukkaantui mielenosoittajien ja poliisien yhteenotoissa Beirutissa. Kuva: Anwar Amro / AFP

Uutistoimisto AP:n mukaan noin parikymmentä miestä, jotka työskentelevät ilmeisesti parlamentin vartijoina, sytyttivät Beirutin keskusaukiolla olleita protestoijien telttoja tuleen. Yhdessä teltassa ollut kaasupullo räjähti ja tuli levisi nopeasti läheiseen kauppaan.

Libanonilaiset ovat turhautuneita ja raivostuneita vaikeutuvista elinolosuhteista, hintojen noususta, dollarien puutteesta ja korruptiosta. Libanonissa Yhdysvaltain dollarit ja Libanonin punnat ovat rinnakkaisia valuuttoja päivittäisessä kaupankäynnissä.

Punta on menettänyt lähes puolet arvostaan. Lisäksi pankit ovat ryhtyneet rajoittamaan ihmisten pääsyä säästöihinsä, jonka vuoksi raivostuneet protestoijat ovat tuhonneet lukuisia kaupungin käteisautomaatteja.

Presidentti Michel Aoun vetosi lauantaina turvallisuusjoukkoihin, jotta ne suojelisivat rauhanomaisia mielenosoittajia. Aoun kehotti turvallisuusjoukkoja lisäksi suojelemaan Beirutin julkista ja yksityistä omaisuutta.

Lue myös:

Libanon on syvässä finanssikriisissä – Automaateista ei aina saa dollareita ja se tekee kansasta levottoman