1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tšetšenia

Venäläislehti: Kreml haluaa siirtää Tšetšenian johtajan toisiin tehtäviin – virallisesti Kadyrovin on kerrottu olevan sairaslomalla

Kadyrovin poissaolosta liikkuu muitakin huhuja. Yhden teorian mukaan hän valmistautuu kohtaamaan vapaaottelijan.

Huhumylly Tšetšenian pitkäaikaisen johtajan Ramzan Kadyrovin jatkon ympärillä on käynyt vilkkaana viime päivinä. Kuva: Mikhail Metzel / AOP

Venäjällä liikkuu huhuja mahdollisesta vallanvaihdosta Tšetšeniassa. Venäläisen Argumenti i fakti -lehden tietojen mukaan Kreml olisi pyytänyt Tšetšenian pitkäaikaista kovaotteista johtajaa Ramzan Kadyrovia siirtymään toisiin tehtäviin.

Lehti perustaa tietonsa nimettömään lähteeseen Kremlistä.

Kadyroville on tarjottu uutta tehtävää Venäjän presidentin Vladimir Putinin edustajana, lehti kertoi loppuviikosta.

Kadyrov ei ollut paikalla keskiviikkona, kun Putin piti vuotuisen linjapuheensa.

Kadyrovin kerrottu olevan hoidettavana

Venäläisviestimet ovat kertoneet viime päivinä, että Kadyrov on estynyt hoitamasta tehtäviään, koska hän on hoidettavana terveysongelmien vuoksi.

Kadyrov oli ilmoittanut poissaolostaan asiakirjalla Tšetšenian hallituksen sivuilla maanantaina, mikä käynnisti huhumyllyn.

Kadyrovin tiedottajan Alvi Karimovin mukaan hoitojen vuoksi valtaoikeudet siirtyvät Tšetšenian pääministerille Muslim Hutshieville.

Karimov kertoi valtiolliselle Ria Novosti -uutistoimistolle, että kyse oli normaalista menettelystä. Hän vertasi tilannetta Kadyrovin sijaistamiseen tämän lomien aikana.

Moscow Times -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Kadyrov ilmoitti vastaavanlaisesta poissaolosta helmikuussa 2019. Hän selvitti myöhemmin poissaolonsa syyksi toipumista flunssasta.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov (oik.) tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin elokuussa 2019. Kuva: Alexei Nikolsky / AOP

Vai sittenkin treenaamassa otteluun?

Venäjällä liikkuu myös toisenlainen huhu Kadyrovin poissaolosta, josta myös Argumenti i fakti -lehti kertoo. Kadyrovin on arveltu vetäytyneen tehtävistään valmistautuakseen kohtaamaan venäläisen vapaaottelijan Alexander Emelianenkon.

Kadyrov ehdotti Emelianenkolle ottelua joulukuussa.

Kadyrov, 43, nousi kahden sodan piinaaman Tšetšenian johtajaksi vuonna 2007. Käytännössä hän oli ollut alueen johtohahmo jo siitä saakka, kun hänen isänsä Ahmat Kadyrov kuoli pommi-iskussa Groznyissa toukokuussa 2004.

Venäjän keskusvallan tukema Kadyrov kukisti kovaotteisesti sekä kapinalliset että kilpailevat ryhmittymät. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kadyrovin hallintoa laittomista pidätyksistä, kidutuksista ja laittomista teloituksista.

Lue myös:

Tšetšenian kovaotteinen johtaja Ramzan Kadyrov sanoo olevansa valmis eroamaan(27.11.2017)