Herätys: Iso joukko ei elä palkallaan, autot keräävät valtavasti tietoa, järvien bakteerit hajottavat mikromuovia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mari Laasio
Mari Laasio työskentelee myyjänä Alepassa. "Onneksi on ollut hyvät verkostot, kaikilla yksinhuoltajilla ei ole niitä", hän miettii. Mårten Lampén / Yle

Kasvava joukko suomalaisia ei elä palkallaan

Suomessa yleistyy matalapalkkatyö, jossa työntekijä ei tule palkallaan toimeen vaan tarvitsee lisäksi sosiaaliturvaa. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää. Tutkijan mukaan todellinen määrä on suurempi ja vähintään 200 000 työntekijää ei ainakaan ajoittain tule palkallaan toimeen.

Analyysi: Auton valmistaja saa sinusta enemmän tietoa kuin haluaisit

Vaikka auton omistaja omistaa auton, auton datan omistaa valmistaja. Tämän datan myynnillä voi tienata. Autoilijan on mahdotonta saada selville, mitä tietoa auto kerää, tallentaa ja lähettää autonvalmistajalle. Sen tietää vain valmistaja itse.

Sähköauto
Henrietta Hassinen / Yle

Suomalaistutkijat yllättyivät: Humusjärvien bakteerit ja levät hajottavat muovia

Reilu vuosi sitten tutkija Sami Taipale päätti selvittää, mitä mikromuoveille tapahtuu vesistöissä. Jyväskylän yliopiston tutkimus tuo yllättävää tietoa luonnon mikrobien kyvystä käsitellä vesiin päätynyttä mikromuovia.

Tutkija Sami Taipale pitelee laboratoriossa käsissään pientä lasipulloa, jossa uiskentelee tutkimuksessa käytetty vesikirppu.
Jarkko Riikonen / Yle

Insinööriopiskelija Antti Huhtanen käy etäopintoja Belgiasta asti

Etäopiskelu on yhä yleisempää. Viime syksynä Lahdessa alkoi tieto- ja viestintätekniikan AMK-tutkinto, jossa neljän vuoden opinnot suoritetaan kokonaan netissä. Antti Huhtanen asuu Belgiassa parin tuhannen kilometrin päässä koulustaan. Ryhmäytyminen on yksi verkko-opiskelun suurimmista haasteista.

Antti Huhtanen
Antti HuhtanenAntti Huhtanen

Kirjeenvaihtajan analyysi: Libya ei saanut vielä rauhaa, tuli komiteoita

Vladimir Putin ja Angela Merkel keskustelevat Berliinissä.
Vladimir Putin ja Angela Merkel keskustelivat Berliinissä.Alexei Nikolski / EPA

Berliinissä saatiin sunnuntai-iltana sovittua päätöslauselma, jossa Libyan asevientikieltoa vahvistetaan ja pyritään kohti tulitaukoa. Päätavoite on ollut estää Libyan ajautuminen Syyrian kaltaiseksi sijaissodan näyttämöksi, jossa ulkovallat taistelevat omia intressejään ajaen. Libyan konfrenssissa oli kyse myös siitä, onko Euroopalla mitään sananvaltaa sen lähialueen tapahtumiin, kirjoittaa analyysissään Ylen Eurooppa-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen.

Viikko alkaa vaihtelevassa säässä

Sääkartta
Seija Paasonen / Yle

Pohjoisen ja maan keskisosien yli kulkee tänään lumi- ja räntäsadealue itään. Lounaassa tulee päivällä vesikuuroja. Muualla on poutaista ja osin aurinkoista. Illalla saapuu lännestä jo uusia sateita, Lappiin lunta ja vettä ja Pohjanmaalle vettä. Lännenpuoleinen tuuli voimistuu. Perämerellä voi myrskytä. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.