Libyan sisällissodan rauhoittaminen edistyi Berliinin huippukokouksessa – Sekaantuminen sisällisotaan luvataan lopettaa

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi olevansa tyytyväinen kokouksen antiin.

Libya
Euroopan johtajat asettautuvat ryhmäkuvaan Berliinissä.
Euroopan huippujohtajat kokoontuivat Berliinissä sunnuntaina.Odd Andersen / AFP

Berliinissä on allekirjoitettu asiakirja, jonka tarkoituksena on rauhoittaa Libyan sisällissotaa.

Berliinissä oli läsnä 16 maan ja organisaation edustajat. Osanottajat allekirjoittivat kokouksen loppuasiakirjan, jossa sovittiin useista toimenpiteistä sodan lopettamiseksi.

Allekirjoittajat lupasivat kunnioittaa asevientikieltoa Libyaan ja edelleen vahvistaa sitä. Allekirjoittajat pyrkivät myös riisumaan aseista Libyassa riehuvat miliisiryhmittymät ja hajoittamaan ne.

Lisäksi Libyaan solmittua tulitaukoa halutaan kunnioittaa ja sen rikkomisesta rankaista. Maat lupasivat, että ne pidättäytyvät sotkeutumasta sodan kulkuun.

Berliiniin olivat saapuneet sodan varsinaiset osapuolet, eli Libyan kansainvälisesti tunnustetun hallituksen pääministeri Fayez Sarraj ja suuren osan maasta vallannut kapinallispäällikkö Khalifa Haftar.

He eivät tiettävästi tavanneet toisiaan kasvokkain. Molemmat kuitenkin tapasivat muun muassa neuvotteluissa välittäneen Saksan liittokansleri Angela Merkelin ja ulkoministeri Heiko Maasin.

Vladimir Putin ja Angela Merkel keskustelevat Berliinissä.
Vladimir Putin ja Angela Merkel keskustelivat Berliinissä.Alexei Nikolski / EPA

Berliinissä olivat myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin. Molempien maiden sotilaita on Libyassa paikalla tai tulossa sinne.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi olevansa tyytyväinen kokouksen antiin.

Venäjän ulkoministeri oli kokouksen jälkeen varovainen kommenteissaan. Hänen mukaansa kokous ei onnistunut saamaan Libyan sodan osapuolia käymään keskenään "vakavaa dialogia".

Lavrovin mukaan sodan lopettamiseksi otettiin ainakin pieni askel.

Miksi Libyassa soditaan, ja miksi taistelut huolestuttavat Euroopan johtajia? Tässä 100 ja 400 sanan vastaukset

"Libyasta on tullut helvetti" – siirtolaiset pakenevat Libyan sisällissotaa Välimerelle, Euroopan johtajat hakeavat konfliktiin ratkaisua

Lähteet: AP, Tass