1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Trumpin virkarikosoikeudenkäynti

FoxNewsillä puhutaan yhtä, CNN:llä aivan toista – Näin eri tavoin Trumpin oikeudenkäyntiä tulkitaan yhdysvaltalaisilla tv-kanavilla

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkaa tänään tiistaina. Näkemyserot sen merkityksestä ovat Yhdysvalloissa suuria.

Kuvakaappaus Trumpia yleensä kritisoivalta MSNBC-kanavalta, jonka ohjelmassa haastateltiin viime viikolla kansalaisoikeusaktivisti Al Sharptonia. Kuva: Kuvakaappaus Youtube / Morning Joe / MSNBC

WASHINGTON Yhdysvaltalaisten poliittinen kahtiajako on jyrkentynyt Donald Trumpin presidenttikaudella niin, että vastaavaa ei ole aiemmin koettu. Näin sanoo Franklin & Marshall -yliopiston politiikan professori Terry Madonna.

– En tiedä historiasta toista presidenttiä, josta ihmisillä olisi yhtä järkähtämätön mielipide. Skandaalit eivät ole horjuttaneet Trumpin kannatusta merkittävästi, mutta hän ei myöskään ole hyötynyt vahvasta taloustilanteesta samalla tavoin kuin edeltäjänsä, Madonna erittelee Ylelle.

Hänen mukaansa Trumpia joko tuetaan tai ei tueta.

Kahtiajako on kärjistynyt myös mediassa. Presidentin tiistaina alkavan virkarikosoikeudenkäynnin keskeisiin kysymyksiin saa hyvin erilaisia vastauksia riippuen siitä, katsooko konservatiivisena tai liberaalina pidettyä ohjelmaa.

Trumpia syytetään senaatissa alkavassa valtakunnanoikeudessa virka-asemansa väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä. Syytekirjelmän mukaan Trump yritti saada itselleen poliittista hyötyä kiristämällä Ukrainan presidenttiä ja pyrki estämään kongressin tutkinnan asiasta.

Seurasimme viime päivinä niin Trumpille myönteisenä pidettyä FoxNewsia kuin häntä yleensä kritisoivia CNN:ää ja MSNBC:ta. Niissä nousi esiin kolme keskeistä kysymystä.

1. Mihin oikeudenkäyntiä ylipäätään tarvitaan?

CNN:n State of the Union -ohjelmassa haastateltiin edustajainhuoneen syytekirjelmää laatinutta demokraattiedustajaa Jason Crow'ta. Hän piti Trumpin vastaisia syytteitä yksiselitteisen raskauttavina ja oikeudenkäyntiä välttämättömänä. Crow vaati Trumpia kutsumaan senaattiin todistajia, jotka ovat valmiita vannomaan käsi Raamatulla, ettei presidentti toiminut väärin.

– Sitä 70 prosenttia kansalaisistakin edellyttää. Yhdysvaltalaiset ansaitsevat reilun oikeudenkäynnin, joten annetaan heille sellainen, Crow sanoi.

Kuva: Kuvakaappaus FoxNews

FoxNewsin Fox & Friends Weekend -keskusteluohjelmassa vieraillut Trumpin puolustustiimiin kuuluva Floridan entinen oikeusministeri Pam Bondi selitti asiaa. Hänen mukaansa Trump ei ole ainakaan toistaiseksi halunnut ulkopuolisia todistajia siksi, että pitää koko oikeudenkäyntiä tarpeettomana.

Bondi väitti demokraattien päättäneen valtakunnanoikeudesta "jo ennen kuin Trump oli vannonut virkavalansa".

Bondi tulkitsi myös mielipidemittauksia eri tavalla kuin Crow. Hänen käsityksensä mukaan yhdysvaltalaiset eivät halua Trumpin oikeudenkäyntiä.

Crow viittasi mielipidemittaukseen, jossa kansalta kysyttiin todistajien merkityksestä. Viimeisimpien mittausten mukaan (siirryt toiseen palveluun)kansan mielipiteet oikeusprosessista jakaantuvat kahteen lähes yhtä suureen leiriin.

Kuva: Kuvakaappaus CNN State of the Union -ohjelmasta

2. Miten on mahdollista, että republikaanien uskotaan jo nyt äänestävän tuomiota vastaan?

Demokraattiedustaja ja edustajainhuoneen lakiasiainvaliokunnan jäsen Terri Sewell sanoi MSNBC-kanavalla uskovansa, että todisteita Trumpia vastaan löytyy vielä lisää.

– On painostettava Mitch McConnellia [republikaanien senaatin ryhmänjohtajaa] ja senaattoreita ja muistutettava heitä siitä, että he osoittavat uskollisuutta joko Trumpille tai perustuslaille. Kansa ansaitsee senaatin, joka tekee työtään ja järjestää reilun oikeudenkäynnin, Sewell jyrisi.

Republikaanien rivit ovat hämmästyttävän yhtenäiset. 53 republikaanisenaattorista vain kolme, Ted Cruz, Lisa Murkowski ja Susan Collins, sanoo haluavansa vielä harkita demokraattien vaatimuksia todistajien kutsumisesta. Muut toivovat nopeaa käsittelyä ilman todistajia.

Senaattori Lindsey Graham selitti asiaa FoxNews Sunday -ohjelmassa. Hänen mukaansa republikaanien yhtenäisyyden säilyminen johtuu oikeudenkäynnin muodosta. Republikaanit eivät hyväksy sellaista menettelyä, jossa kuultaisin vain demokraattien toivomia todistajia.

Niinpä republikaanit ovat asettaneet ehdoksi, että senaattiin kutsuttaisiin kuultavaksi myös demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin poika Hunter Biden, jonka toimista Ukrainassa Trump kiistellyssä puhelussaan urkki tietoja. Demokraatit eivät ole ainakaan vielä hyväksyneet tätä.

– Jos todistajia ylipäätään tarvitaan, kutsutaan sitten kaikki paikalle, Graham sanoi.

Donald Trump käveli Valkoisen talon nurmella tammikuun 9. päivänä 2020. Kuva: Michael Reynolds / EPA

3. Miten valtakunnanoikeus vaikuttaa Trumpin suosioon ja ensi syksyn presidentinvaaleihin?

FoxNewsin Watters' World -ohjelmassa vieraillut Trumpin poika ja perheyhtiön varatoimitusjohtaja Eric Trump sanoi itsevarmasti, että valtakunnanoikeus sinetöi hänen isänsä valinnan toiselle kaudelle.

– Pelosi [edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi] kuulostaa kahjolta. Hän jää historiaan huonoimpana puheenjohtajana. Tällä hölynpölyllä demokraatit vain varmistavat isäni uudelleenvalinnan. Toivottavasti he siis jatkavat sitä, Eric Trump ironisoi.

Demokraattikommentaattorit olivat toista mieltä, joskin he sanoivat tiedostavansa, että oikeudenkäynnillä voi olla yllättäviä vaikutuksia kansan parissa. Bill Clintonin oikeudenkäynnin edetessä kansa alkoi sympatisoida syytteessä ollutta presidenttiä.

MSNBC:n Morning Joe -ohjelmassa vieraillut kansalaisoikeusaktivisti, demokraattien presidenttiehdokkaaksi 2004 pyrkinyt Al Sharpton piti puolueen linjaa liian löysänä. Sharptonin mielestä varsinkin puolueen presidenttiehdokkaiksi nyt pyrkivien pitäisi hyökätä Trumpia vastaan nykyistä voimakkaammin, jos he haluavat lyödä tämän marraskuun vaaleissa.

Puolueen kandidaatit ovat keskittyneet kampanjoinnissaan asiakysymyksiin.

– Se ei ole oikea tapa toimia. Jos Trumpia aikoo lyödä, on noustava kehään ja taisteltava kuin nyrkkeilijä, Sharpton neuvoi.

Lue myös:

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä

Sopimaton ylipäälliköksi vai noitavainon uhri? Näin Washingtonin kaduilla kommentoitiin presidentti Trumpin oikeudenkäyntiä