1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kertakäyttömuovi

Jäteongelmien kanssa painiskeleva Kiina kieltää muovipussien käytön suurkaupungeissaan

Kiina luopuu vaiheittain myös muovisten kertakäyttöaterimien käytöstä.

Kertakäyttömuovi
Jätemuovin saastuttama joki Pekingissä. Kuva vuodelta 2016.
Jätemuovin saastuttama joki Pekingissä. Kuva vuodelta 2016.Wu Hong / EPA

Kiina alkaa rajoittamaan kertakäyttöisten muovituotteiden tuotantoa, myyntiä ja käyttöä taistellakseen maan pahimpiin kuuluvaa ympäristöongelmaa vastaan.

Uuden linjauksen myötä muovipussien käyttö kielletään kaikissa Kiinan suurimmissa kaupungeissa tämän vuoden loppuun mennessä. Muissa, pienemmissä kaupungeissa kielto astuu voimaan vuonna 2022. Kielto ei koske tuoretuotteita, joita saa myydä muovipusseissa vuoteen 2025 asti.

Lisäksi Kiina luopuu vaiheittain myös muovisten kertakäyttöaterimien käytöstä. Ravintolateollisuudelta kielletään kertakäyttöpillit tämän vuoden loppuun mennessä. Vuoteen 2025 mennessä ravintolateollisuuden on vähennettävä kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä 30 prosentilla.

Tähän mennessä valtavat määrät käsittelemätöntä muovia on haudattu Kiinassa kaatopaikoille tai ne ovat päätyneet jokiin. YK:n mukaan kertakäyttöiset muovituotteet aiheuttavat yhden maailman suurimmista ympäristöhaasteista.

Valtavien jäteongelmien kanssa painiskeleva Kiina lopetti lähes kaiken ulkomaisen muovijätteen tuonnin vuoden 2018 alussa.

Lue myös:

Minne muovijäte päätyy, kun Kiina ei enää ota sitä vastaan? Ympäristöjärjestöjen raportti: Kaakkois-Aasiaan ja kaatopaikoille

Kiinan suurimmalla kaatopaikalla roskavuori kohoaa jo 150 metriin, eikä enempää mahdu – kaatopaikka täyttyi 25 vuotta etuajassa

"Shanghailaiset ovat tulossa hulluksi" – Yli 25 miljoonan asukkaan kiinalaiskaupungissa voi nyt saada sakot ellei lajittele roskiaan

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi