Koronavirustartunnat levinneet uusille alueille Kiinassa – lähes 140 uutta tartuntaa viikonlopun aikana – tartunta löytyi myös Etelä-Koreasta

Etelä-Koreassa on havaittu ensimmäinen vahvistettu koronavirustapaus.

Kiinassa kymmeniä ihmisiä on saanut tuntemattoman koronaviruksen tyypin aiheuttaman tartunnan. Potilaita on hoidettu muun muassa kuvan terveysasemalla Wuhanissa. Kuva: Noel Celis / AFP

Kiinan terveysviranomaiset kertovat, että viikonlopun aikana maassa on vahvistettu kaikkiaan 139 uutta koronaviruksen uudeksi tyypiksi epäiltyä tautitapauksia.

Etelä-Koreassa havaittiin ensimmäinen tartunta. 35-vuotias kiinalaisnainen lensi Etelä-Korean Souliin Wuhanista.

Suurin osa, 136 tautitapausta, on vahvistettu Hubein maakunnan pääkaupungissa Wuhanissa, missä myös aiemmat tartunnat esiintyivät. Tämän lisäksi virus on levinnyt kahteen uuteen paikkaan, Pekingiin sekä Shenzhenin kaupunkiin Guangdongin maakunnassa. Pekingissä vahvistettiin kaksi ja Guangdongissa yksi tautitapaus.

Hengitystiesairauden aiheuttajaksi epäilty uusi koronavirus muistuttaa sars-virusta, joka surmasi lähes 800 ihmistä eri puolilla maailmaa vuosina 2002–2003. Monet asiantuntijat kuitenkin arvelevat, ettei nyt leviävä virus ole niin vaarallinen kuin sars

Ennestään tuntematon virus aiheuttaa keuhkokuumeen kaltaisia oireita. Tautiin on kuollut tähän mennessä kolme ihmistä.

Viruksen leviämisestä ollaan erityisen huolestuneita nyt, kun maa valmistautuu juhlimaan vuoden vaihtumista. Uudenvuodenjuhliin ajoittuvana loma-aikana sadat miljoonat kiinalaiset matkustavat maan sisällä.

Perjantaina Imperial College London -yliopiston globaalien tartuntatautien tutkimusyksikkö esitti laskelman, jonka mukaan uuden virustyypin tartuntojen todellinen määrä on liki 1700.

Laskelman perusteena on käytetty virustyyppiin liittyvää epidemiamallinnusta sekä tietoja tartunta-alueen väestöstä, alueen lentoyhteyksistä ja ulkomailla tavatuista tartunnoista.

Kiinan viranomaiset eivät ole kommentoineet tutkijoiden laskelmia.

Lue myös: