JHL kantaa huolta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ulkoistussuunnitelmista

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL epäilee, että perustuslaki ei toteudu yhteisyrityksessä yksityisen terveysjätin kanssa. Hykyn mukaan lakiongelmaa ei ole.

ulkoistaminen
Lääkärin hoitovälineitä
JHL epäilee Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän suunnitelmia perusterveydenhuollon yhteisyrityksestä. Muutoksessa osa hykyläisistä vaihtaisi työnantajaa.Juha Kivioja / Yle

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kertoo olevansa huolissaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyritys-suunnitelmista. JHL vetoaa perustuslain pykäliin, joiden mukaan julkisen sektorin on turvattava kaikille kansalaisille riittävät peruspalvelut.

JHL kyseenalaistaa tiedotteessaan mahdollisuuden turvata peruspalvelut, jos yksityinen omistaa enemmistön uudesta yhtiöstä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan esitys yhteisyrityksestä on nykyisen lainsäädännön mukainen. Ohjaus- ja vaikutusmahdollisuudet on tarkoitus turvata kumppanin kanssa solmittavilla sopimuksilla.

Yhtymä haluaa jatkaa perusterveydenhuollon ulkoistamista perustamalla yhtiön Mehiläisen, Pihlajalinnan tai Terveystalon kanssa. Yhtymä omistaisi yhtiöstä 49 prosenttia, terveysyhtiö 51.

Suurin osa Lahden terveysasemien käyttäjien hoidosta ostetaan nykyisinkin Mehiläiseltä. Terveystalo taas on hoitanut perusterveydenhuoltoa Hartolassa, Orimattilassa, Pukkilassa ja Myrskylässä.

Hykyn hallitus kokoontuu käsittelemään esitystä yhteisyrityksestä maanantaina aamupäivällä.

Uutista on muokattu 21.2.2020: Lisätty tieto siitä, että Terveystalo on hoitanut perusterveydenhuoltoa Hartolan lisäksi Orimattilassa, Pukkilassa ja Myrskylässä.