1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tanssi

"Tanssityyli on kuin sormenjälki" – jokaisella on niin omaperäinen tapa tanssia, että tietokonekin sen tunnistaa

Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan tanssiliikkeet pysyvät melko samoina musiikkityylistä riippumatta.

tanssi
tanssitunti
Ihmisten tanssityyli on yksilöllinen. Kuvituskuva.Tanja Heino / Yle

Ihmisten tanssityyli on musiikkilajista riippumatta niin omaleimainen, että tietokone pystyy tunnistamaan henkilöt sen perusteella. Tieto on peräisin Jyväskylän yliopiston Monitieteisen musiikintutkimuksen keskuksen tuoreesta tutkimuksesta.

Havainto syntyi osana tutkimusta, jossa selvitettiin koneoppimisen mahdollisuuksia tunnistaa, mitä musiikkityyliä koehenkilöt tanssivat. Tutkimuksessa hyödynnettiin liikekaappausteknologiaa, jossa liikettä voidaan mallintaa kolmiulotteisesti.

Tietokone kykeni tunnistamaan vain kolmanneksen musiikkityyleistä. Sen sijaan se tunnisti oikein peräti 94 prosenttia tanssijoista ja tämä havainto yllätti tutkijat.

– Tanssityyli näyttäisi olevan eräänlainen sormenjälki, toteaa tutkimuksen koneoppimisosuudesta vastannut tutkija Pasi Saari.

Tutkimuksessa mitattiin 73 koehenkilön liikettä, kun he tanssivat kahdeksaa eri genreä edustavia kappaleita. Musiikkityylit olivat blues, country, dance & electronica, jazz, metal, pop, reggae ja rap. Osallistujia ohjeistettiin liikkumaan musiikin tahdissa siten, kuin heistä tuntui luonnolliselta.

Joillakin musiikkityyleillä on tutkimuksen perusteella suurempi vaikutus tanssijoiden liikkeeseen kuin toisilla. Tietokonemalli tunnisti tanssijan huonommin silloin kun tämä tanssi metallimusiikin tahdissa. Metallimusiikkiin liitetään usein tietynlaisia liikekuvioita, kuten esimerkiksi moshaus eli pään ja hiusten voimakas heiluttaminen musiikin tahdissa.

– Metallimusiikki todennäköisesti synnytti tanssijoissa samankaltaista liikehdintää, minkä takia heitä oli vaikeampi erottaa toisistaan, toteaa Emily Carlson tutkimusta käsittelevässä tiedotteessa.

Carlsonin mukaan tutkimus herättää uusia jatkokysymyksiä, kuten säilyvätkö tanssikuviomme samanlaisina elämänkaaren ajan, minkälaisia ovat kulttuurien väliset erot ja pystyvätkö ihmiset tunnistamaan henkilöitä tanssityylin perusteella yhtä hyvin kuin tietokone.

Jo aiemmin on havaittu, että tanssityyli paljastaa niin luonteenpiirteitä kuin tunnetiloja: tanssityyli kertoo muun muassa kuinka ekstrovertti tai neuroottinen tanssija on. Tanssitapa paljastaa myös tanssijan mielentilan tai esimerkiksi empaattisuuden.

Lue myös: Mitä tuli sanottua? Musiikki voi muuttaa mielesi ja tapasi katsoa maailmaa – ja näin sinua voidaan sillä ohjailla

Lue seuraavaksi