Hyppää sisältöön

Soite suunnittelee vuoden ikäisen osaston supistamista, osa työntekijöistä pelkää vakavampien neurologisten potilaiden hoidon kärsivän

Karsinta on osa Soiten talouden tasapainottamisohjelmaa.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Keskussairaalassa Kokkolassa ollaan karsimassa vasta vuoden toiminutta neurologian ja vaativan kuntoutuksen osastoa.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Soite on nipistämässä 5 potilaspaikkaa ja viisi sairaanhoitajaa aivohalvaus- ja aivoverenvuotopotilaiden hoidosta ja kuntoutuksesta.

Karsinta on osa Soiten säästöohjelmaa, mutta virkamiehet perustelevat leikkausta myös potilasvajeella. Hallitus käsittelee asiaa helmikuun alussa.

Osa henkilökunnasta kertoo Ylelle olevansa huolissaan, että supistuksella tehdään hätiköityjä päätöksiä, jotka huonontavat potilaiden hoitoa ja kuntoutusta.

Osan potilaista pelätään joutuvat hoitoon muille, yleisille osastoille, missä he eivät saisi yhtä asiantuntevaa hoitoa.

"Hoito ei vaarannu"

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västin mukaan muutos ei vaaranna tällä hetkellä 27-paikkaisen osaston toimintaa, eikä potilaiden hoitoa.

– Näidenkin muutosten jälkeen me pystymme turvaamaan potilasturvallisen hoidon ja myös vaativan kuntoutuksen, kertoo Korkiakoski-Västi.

Toimitusjohtajan mukaan erikoissairaanhoidossa osastojen paikkamääriä ja muuttuvia hoidon tarpeita arvioidaan säännöllisesti.

– Osaston käyttöaste on ollut odotettua matalampi ja tehokkaan kuntoutuksen ansiosta potilaat ovat myös kotiutuneet aiempaa nopeammin. Se on vähentänyt osastohoidon tarvetta, sanoo Korkiakoski-Västi.

Osastolla oli syksyllä potilasvajausta, koska vakavampia neurologisia potilaita oli jostain syystä ohjautunut myös toiselle osastolle eli päivystys- ja diagnostiikkaosastolle.

Osaston työntekijät olisivat toivoneet malttia.

– Jos saisimme edes puoli vuotta lisäaikaa. Silloin olisimme saaneet esimerkiksi lonkkakuntoutuspotilaita kuntoutuspuolelle ja niitä vakavampia potilaita, esimerkiksi ohimenevästä aivoverenkiertohäiriöstä kärsiviä ohjattua meille. Näitä potilaita on tärkeä valvoa muutama päivä, koska uuden kohtauksen riski on suuri. Ja kotiin lähtiessä neurologiset hoitajat kartoittaisivat riskitekijät, ja potilaat saisivat tarkat ohjeet jatkohoitoon, kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä työntekijä Ylelle.