Kruunupyyläinen rehuvalmistaja lakkaa toimittamasta ruokaa kiinalaisomistajan turkistarhalle Kokkolaan

Syynä on rehuvalmistaja Terjärv Frysin mukaan se, että tarha ei ole saanut tarhaajien liiton sertifikaattia toiminnalleen. Toimitukset loppuvat kolmen viikon kuluttua.

rehuntuotanto
Kettu häkissä.
Kalle Niskala / Yle

Kruunupyyläinen turkiseläinten rehuvalmistaja Terjärv Frys on irtisanonut sopimuksen Kokkolassa sijaitsevan kiinalaisomisteisen turkistarhan kanssa.

Tarhalta oli tarkoitus viedä Kiinaan yli 2 000 siitoskettua viikonloppuna, mutta operaatio peruuntui. Paikalliset tarhaajat vastustivat voimakkaasti sinikettujen kuljetuksia. Heidän mukaansa vuosikymmenten jalostustyö valuu hukkaan, jos eläviä kettuja viedään ulkomaille.

Rehuvalmistaja Terjärv Frys perustelee sopimuksen irtisanomista sillä, että kiinalaistarhaaja ei ole saanut Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liiton sertifikaattia hakemuksesta huolimatta.

Kun yrittäjä ja rehuyritys solmivat sopimuksen vuosi sitten, oli kiinalaistarhaaja juuri hakemassa sertifikaattia.

– Tiesimme, että he hakevat jäsenyyttä, joten oletimme asian järjestyvän. Kuitenkin 10. tammikuuta saimme tiedon, ettei hakemusta hyväksytty, kertoo toimitusjohtaja Lars-Erik Nyman.

Nymanin mukaan tarhan ympärillä viime päivinä pyörinyt mediamyllytys ei vaikuttanut irtisanomiseen.

– Se ei ollut syy, vaikka onhan tästä meille imagohaittaa kertynyt, sanoo Nyman.

Ruokatoimitukset loppuvat tarhalle 7. helmikuuta, joten kiinalaistarhaajalla on kolme viikkoa aikaa löytää uusi ruokatoimittaja tai aloittaa oma ruokatuotanto, mihin sillä on jo Ruokaviraston myöntämä lupa (siirryt toiseen palveluun).

Teerijärvellä sijaitseva turkiseläinten rehuvalmistaja Terjärv Frys toimittaa ruokaa noin 50 turkistarhalle 100 kilometrin säteellä. Se valmistaa vuosittain arviolta 22 miljoonaa kiloa rehua.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.