Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitukselta vihreää valoa yhteisyrityksen perustamiselle

Yhtymä haluaa perustaa yrityksen yksityisen terveysyhtiön kanssa huolehtimaan perusterveydenhuollosta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymällä on ollut vaikeuksia saada perusterveydenhuollon palvelut toimimaan kuntien rahoituksella. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän hallitus on hyväksynyt esityksen yhteisyrityksen perustamisesta äänin 4-3. Tarkoituksena on, että yksityinen toimija tuottaa osan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista Lahdessa ja Kärkölässä ensi vuoden alusta.

SDP:n Niina Saarinen esitti, että esitys olisi palautettu uudelleen valmisteluun. Sitä kannattivat hallituksen puheenjohtaja Kari Lempinen ja Vihreiden Jouni Kaikkonen. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan edustajat kannattivat yhteisyrityksen perustamista.

Demarit olisivat halunneet selvittää hankkeen perustuslaillisuuden yhdessä sosiaali– ja terveysministeriön kanssa. Lisäksi he olisivat halunneet selvittää vaihtoehdon, jossa kuntayhtymä olisi omistanut enemmistön yhteisyrityksessä.

Yhtymä haluaa jatkaa perusterveydenhuollon ulkoistamista perustamalla yhtiön Mehiläisen, Pihlajalinnan tai Terveystalon kanssa. Yhtymä omistaisi yhtiöstä 49 prosenttia, terveysyhtiö 51 prosenttia.

Muutos koskisi noin 350 työntekijää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän runsaasta 7 000 työntekijästä.

Hyvinvointiyhtymä pitää ratkaisua välttämättömänä, koska nykyiset avosairaanhoidon ulkoistussopimukset päättyvät osassa kunnista keväällä. Yhtymän avosairaanhoidosta jo nyt noin puolet on ollut ulkoistettuna viidentoista vuoden ajan. Silti palvelut eivät ole toimineet kunnolla.

Hartolan, Myrskylän, Orimattilan ja Pukkilan sote-keskuspalvelujen tuottaminen kilpailutetaan vuoden 2022 loppuun saakka. Asikkalan, Hollolan, Iitin ja Padsasjoen palvelut tuotetaan toistaiseksi yhtymän omin voimin.

Uudella mallilla hyky tavoittelee kohennusta sosiaali- ja terveyspalveluihin, muun muassa hoidon saatavuuteen. Valmisteluun otettaisiin välittömästi esimerkiksi se, että pääsy sote-keskuksen kiireettömään hoitoon toteutuisi hallituksen suunnitteleman kiristetyn hoitotakuun mukaisesti seitsemässä päivässä.

Lopullisesti yhteisyrityksen perustamisesta päättää Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous myöhemmin tänä vuonna.