1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asevelvollisuus

Puolustusministeri Kaikkonen: Suomi saa ensimmäisen naiskenraalin tällä vuosikymmenellä

Kaikkonen haluaa selvittää, pitäisikö kutsunnat laajentaa koskemaan myös naisia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen kehuu, että vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavat naiset ovat hyvin motivoituneita. Kaikkonen puhui maanantaina maanpuolustuskurssin avajaisissa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) haluaa lisätä vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten määrää.

Maanpuolustuskurssin avajaisissa Helsingissä puhunut Kaikkonen toivoi laajaa, julkista keskustelua asevelvollisuuden ja maanpuolustusvelvollisuuden kehittämisestä.

– Toivon, että voimme tulevien kuukausien aikana keskustella muun muassa kutsuntojen kehittämismahdollisuuksista, varusmiespalveluksen ja reservin kertausharjoitusten toimeenpanosta ja siviilipalveluksen kehittämisestä, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen: Naisia lisää asepalvelukseen

Puolustusministeri Kaikkosen mielestä on myös tärkeää pohtia, miten tulevina vuosina voitaisiin lisätä vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien naisten määrää.

Kaikkonen ehdotti viikonvaihteessa MTV Uutisten haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) selvitettäväksi, voitaisiinko kutsuntoja laajentaa koskemaan myös naisia. Vapaaehtoista asepalvelusta pohtivat naiset saisivat kutsunnoissa lisää tietoa varusmiespalveluksesta.

Maanpuolustuskurssin avajaisissa puolustusministeri Kaikkonen korosti, että vapaaehtoisen asepalveluksen suorittavat naiset ovat hyvin motivoituneita ja usea suorittaa myös johtajakoulutuksen.

– Voi olla, että vielä omalla puolustusministerikaudellani en pääse todistamaan ensimmäistä naisupseeria kenraalikunnassa, mutta kovin kaukana ei tämäkään tilanne muuten enää ole. Tällä vuosikymmenellä sen kyllä näemme, Kaikkonen uskoo.

Komitea miettii 2020-luvun asevelvollisuutta

Puolustusministeri Kaikkonen ei ole huolissaan yleisen asevelvollisuuden tulevaisuudesta. Hän odottaa mielenkiinnolla asevelvollisuuden kehittämistä pohtivan parlamentaarisen komitean pian alkavaa työtä.

– Pohdimme, mitä tuo yleinen asevelvollisuus, maanpuolustusvelvollisuuden täyttäminen 2020-, 2030-luvulla olisi. Varsin hyvässä mallissa se tällä hetkellä on. Sitä on kehitetty aikaisemminkin ja katsotaan nyt sitten, mitkä seuraavat askeleet voisivat olla. Kaikkonen linjaa komitean tulevaa työtä.

Puolustusministeri Kaikkosen mielestä maanpuolustusta koskevat mahdolliset muutokset vaativat laajaa poliittista yhteisymmärrystä.

– Ajattelen, että näitä asioita ei pitäisi pohtia hallitus-oppositio kysymyksinä. Jos merkittävämpiä muutoksia aiotaan tehdä, niin täytyy olla kyllä aika laaja tuki yli puoluerajojen, Kaikkonen pohdiskelee.

Puolustusvoimat: Asevelvollisuus sotilaallisiin tarpeisiin

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen odottaa asevelvollisuuden tulevaisuutta selvittävän komitean työtä rauhallisena.

– Meidän lähtökohtanamme on se, mikä hallitusohjelmassa lukee, että asevelvollisuutta ylläpidetään sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeisiin.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen (kuvassa oikealla) odottaa rauhallisena yleisen asevelvollisuuden tulevaisuutta selvittävän komitean työtä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kivisellä on kuitenkin uusille suunnitelmille useita reunaehtoja.

– Mahdolliset uudet mallit, joita nyt sitten ehkä keskusteluun tuodaan, niin toivon, että ne ovat konkreettisia. Silloin niistä voidaan käydä perusteellinen keskustelu. Ne eivät saa vaarantaa sotilaallisen maanpuolustuksen tarpeita, Kivinen sanoo.