Kunnanjohtaja hyppäsi latukoneen rattiin – Paltamossa johto kokeilee erilaisia työtehtäviä tietääkseen, millaisia töitä kunnassa tehdään

Kunnanjohtaja uskoo, että työnvaihto voi auttaa kunnan palvelujen kehittämisessä.

kunnat
Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi istuu latukoneen ratissa.
Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemen mukaan päivä latukoneen ratissa katkaisee mukavasti normaalit arkirutiinit. Jarmo Nuotio / Yle

Paltamon kunnassa Kainuussa aloitetaan poikkeuksellinen tempaus, kun kunnan johto hyppää täysin uusiin työtehtäviin yhden päivän ajaksi. Kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi on muun muassa ajanut latukonetta ja lukenut lapsille satuja kirjastossa.

– Oman työpöydän äärestä voi olla aika suppea näkemys siitä, mitä arkinen työ kentällä oikeasti on. Haluan tietää, mitä kunnan erilaisissa työtehtävissä tehdään ja ajatellaan. Tämä on myös oiva hetki puhua työntekijöiden kanssa arjen sujuvuudesta.

Ahoniemin mukaan työnvaihdon ensisijaisena tarkoituksena onkin, että johtoryhmä tuntisi paremmin, millaisia töitä kunnan työntekijät tekevät. Ladun ajamisen lisäksi kunnanjohtaja käy tutustumassa muutamaan muuhunkin työtehtävään.

– Kokemuksia käytetään myöhemmin hyväksi työhyvinvoinnin ja kunnan palvelujen kehittämisessä.

Samalla kun kunnan johto joutuu pois mukavuusalueeltaan, Paltamon nuorisovaltuusto ottaa kunnan ohjat haltuun päivän ajaksi. Nuoret pääsevät seuraamaan aitiopaikalta, miten kunnan asioita hoidetaan ja tekemään myös oikeita työtehtäviä.

Ahoniemen mukaan Paltamon työnvaihdossa ei ole kyse julkisuustempusta,

– Teemme tätä sydämellä ja tarpeesta. Toivon mukaan hyvä sanoma leviää, jotta muuallakin innostustaan kokeilemaan kunnan perustehtäviä.

Myös muissa Suomen kunnissa on vaihdeltu työtehtäviä, mutta kyseessä ei ole mikään yleinen toimintatapa. Muutama vuosi sitten muun muassa Kempeleen johto jalkautui päiväksi kunnan töihin (siirryt toiseen palveluun) (Kaleva).

Muunlaisiakin kokeiluja on ollut: esimerkiksi viime vuonna Asikkalassa palkattiin opiskelija kesäkunnanjohtajaksi, ja Vaalassa lukiolainen sai kunnanjohtajan pestin hoitaakseen päivän ajaksi (siirryt toiseen palveluun) (Kaleva).

Keskustelu on auki kello 23:een saakka.