Kahden viikon lakko veisi metsäteollisuudelta lähes miljardin, arvioi työnantaja

Työnantajajärjestö pitää sahojen ja vaneritehtaiden lakkoa erittäin todennäköisenä. Paperi- ja selluteollisuudessa on säilynyt neuvotteluyhteys.

lakot
Puupino
Metsäteollisuus neuvottelee tällä viikolla niin Paperiliiton kuin Teollisuusliiton kanssa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kahden viikon mittaisen lakon vaikutus suomalaiseen metsäteollisuuteen olisi yhteensä yli 900 miljoonaa euroa, arvioi työnantajajärjestö Metsäteollisuus. Lakon on tarkoitus alkaa viikon päästä.

Järjestön arvion mukaan lakko aiheuttaisi 270 miljoonan euron menetykset mekaaniseen metsäteollisuuteen eli sahoille ja vaneritehtaille. Paperi-, kartonki- ja sellutehtaisiin lakko iskisi 640 miljoonan euron suuruisesti.

Viennille olennaisen metsäteollisuuden lakko maksaisi Suomelle 500 miljoonan euron vientitulot ja yhteiskunnalle lähes 50 miljoonan euron verotulojen menetyksen, järjestö laskee.

Metsäteollisuus neuvottelee mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta Teollisuusliiton sekä paperi-, kartonki- ja selluteollisuuden työehtosopimuksesta Paperiliiton kanssa.

Sahojen ja vaneritehtaiden neuvottelut eivät ole Metsäteollisuuden mukaan edenneet, ja työnantajajärjestö pitää lakkoa niiden piirissä erittäin todennäköisenä.

– Teollisuusliittoa eivät aidot neuvottelut ja yhdessä sopiminen näytä kiinnostavan. Se pyrkii yhdenmukaiseen pakettiratkaisuun kaikilla vientialoilla, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo järjestön tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Sen sijaan Paperiliiton kanssa on järjestön mukaan neuvotteluyhteys, vaikka Paperiliitto kertoi katkaisseensa neuvotteluyhteyden antaessaan lakkovaroituksen noin viikko sitten.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto tapasivat toisensa lyhyesti valtakunnansovittelijan toimistolla viime viikon tiistaina, minkä jälkeen ne ovat jatkaneet neuvotteluja keskenään viikonlopun yli.

Osapuolet tapaavat toisensa valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan luona seuraavan kerran tiistaiaamuna kello yhdeksästä alkaen.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto puolestaan tapaavat toisensa valtakunnansovittelijalla torstaiaamuna kello yhdeksän alkaen, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo Twitterissä. Kahden metsäalan sovittelun välissä keskiviikkona valtakunnansovittelijan toimistolla ratkotaan Aallon mukaan kemian alan työehtosopimuskiistaa Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välillä.

Lue myös:

Työmarkkinoilla etsitään sopua monella rintamalla

Valtakunnansovittelija: Kemianteollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat neuvotteluja keskenään, samoin Metsäteollisuus ja Paperiliitto

Teknologiateollisuus keskeyttää Ammattiliitto Pron ay-jäsenmaksuperinnän vastatoimena ilmoitetuille lakoille – EK:lta 600 miljoonan hintalappu lakoille

Metsäteollisuus tyrmää vaatimukset kiky–tuntien poistamisesta – "Työajan lyhentäminen olisi mahdotonta nykyisessä talous- ja suhdannetilanteessa"