Jättimäinen mielenosoitus aseiden puolesta ja vastaan tekeillä Virginiassa – "Valtava potentiaali, että tilanne riistäytyy käsistä"

Mielenosoitukseen odotetaan jopa sataatuhatta osallistujaa. Mukana on myös äärioikeistoa.

mielenosoitukset
Väkivaltaa vastustava mielenosoitus Chicagossa heinäkuussa 2018.
Aseita puolustavien ja vastustavien mielenosoitusten odotetaan keräävän satatuhatta osallistujaa. Kuvassa aseita vastustava mielenosoitus Chicagossa heinäkuussa 2018.Tannen Maury / EPA

Aseita puolustavat kokoavat joukkojaan jättimäiseen mielenosoitukseen Virginian osavaltiossa Yhdysvalloissa.

Paikalle odotetaan jopa sataatuhatta osallistujaa.

Väkijoukkoja ajaa liikkeelle pelko siitä, että demokraatit puuttuvat ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin osavaltion Yhdysvaltain mittapuulla varsin väljiin aselakeihin tiukentamalla niitä.

Trump: "Hyökkäys perustuslakia vastaan"

Aseiden puolestapuhujat pitävät asiaa perustuslailliseen oikeuteen puuttumisena. Heidän takanaan on vaikutusvaltainen tukija, itse presidentti Donald Trump.

Trumpin viesti Twitterissä on täsmälleen sama kuin aseita puolustavien: Virginiassa on meneillään hyökkäys perustuslakia vastaan.

Trump kärsi verisen tappion itse juuri Virginiassa kilpakumppanilleen demokraattien Hillary Clintonille viime presidentinvaalissa.

Mielenosoittajien tavoitteena on viestiä yhdysvaltalaisille, että muutkin voivat nopeasti menettää oikeutensa ylipäätään kantaa asetta.

– Aselakien rajoitukset leviävät nopeasti koko Yhdysvaltoihin, mikäli ne menevät läpi Virginiassa, sanoo Philip Van Cleave, yksi suurmielenosoituksen järjestäjistä.

Hän on kutsunut tuhansia aseistettujen ryhmien edustajia ympäri maata "turvaamaan hänen joukkojaan", mutta kiistää Reutersin haastattelussa haluavansa väkivaltaisia yhteenottoja.

Niitä saatetaan kuitenkin nähdä, sillä paikalle on kokoontumassa myös aselakien tiukennuksia vaativia mielenosoittajia sekä äärioikeistoon kuuluvia.

Paikallinen poliisi pelkääkin pahinta.

Kolmen uusnatsin pidätys lisäsi jännitettä

Charlottesvillessä muutama vuosi sitten järjestetyn äärioikeiston surullisenkuuluisan marssin johtohahmoja oli Tammy Lee. Hänen mukaansa tämänpäiväisen mielenosoituksen jännitteet ovat korkeimmalla ikinä.

– Jos 50 000 - 100 000 ihmistä on koolla niin potentiaali sille, että tilanne riistäytyy käsistä on valtava, hän kuvaa.

Jännitteitä lisäsi mielenosoituksen alla tapahtunut kolmen uusnatsin pidätys. Liittovaltion poliisin FBI:n mukaan kolmikko oli elätellyt toiveita rotusodan syttymisestä tulevassa tapahtumassa.

Lähteet: Reuters