Muutokset Venäjän valtaeliitissä jatkuvat - Pääsyyttäjä Tšaika syrjään, tilalle tutkintakomitean varajohtaja

Oppositio on syyttänyt pääsyyttäjä Tšaikaa väärinkäytöksistä.

Venäjä
Venäjän entinen valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika.
Venäjän entinen valtakunnansyyttäjä Juri Tšaika.Sergei Karpukhin / AOP

MOSKOVA Pitkään Venäjän vaikutusvaltaisena pääsyyttäjänä toiminut Juri Tšaika on siirretty pois tehtävästään.

Presidentti Vladimir Putin on ehdottanut Venäjän liittoneuvostolle uudeksi pääsyyttäjäksi Igor Krasnovia. Hän on työskennellyt aiemmin maan tutkintakomitean varajohtajana.

Pääsyyttäjäviraston ja tutkintakomitean on nähty kilpailevan vaikutusvallasta siitä saakka, kun ne erotettiin itsenäisiksi toimijoiksi. Aiemmin pääsyyttäjäviraston alaisuudessa toiminut tutkintakomitea on vuodesta 2011 lähtien toiminut itsenäisesti ja vastannut toiminnastaan suoraan presidentille.

Muutokset ovat jatkoa viime viikolla alkaneille uudistuksille Venäjän valtajärjestelmässä.

Putin hahmotteli muutoksia perustuslakiin keskiviikkona pitämässään linjapuheessaan. Pian tämän jälkeen pääministeri Dmitri Medvedev ilmoitti hallituksen erosta. Seuraavana päivänä maan uudeksi pääministeriksi nimitettiin Mihail Mišustin.

Näkyvä rooli ja korruptiosyytöksiä

Vuodesta 2006 Venäjän pääsyyttäjävirastoa johtaneella Juri Tšaikalla on ollut näkyvä rooli Venäjän yhteiskunnassa.

Tšaika muistetaan muun muassa kommenteistaan, joita hän antoi vuoden 2011 ja 2012 vaihteessa järjestetyistä Putinia vastustavista mielenosoituksista. Hän piti mielenilmauksia ulkovaltojen järjestäminä.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi ja hänen johtamansa korruptiota tutkiva FBK-säätiö syytti vuonna 2015 Tšaikaa ja tämän perhettä mafiakytköksistä ja laajoista väärinkäytöksistä.

Tšaikan on ilmoitettu siirtyvän uuteen tehtävään, jota ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

Uudeksi pääsyyttäjäksi nouseva Igor Krasnov on ottanut osaa moniin huomiota herättäviin rikostutkintoihin kuten vuonna 2015 tapahtuneeseen oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhaan.

Venäjän liittoneuvoston on määrä käsitellä Krasnovin nimitystä ylihuomenna keskiviikkona.

Lue myös:

20 vuotta Venäjää on johtanut Vladimir Putin, mutta nyt luvassa on muutos – tässä neljä vaihtoehtoa, mitä seuraavaksi tapahtuu