Hyppää sisältöön

Isis-taistelijan perhe ajoi Norjan hallituskriisiin – oikeistopopulistit lähtevät hallituksesta

Erna Solbergin porvarihallitus jatkaa edistyspuolueen erosta huolimatta.

Edistyspuolueen puheenjohtaja Siv Jensen on toiminut valtiovarainministerinä. Kuva: Cornelius Poppe / EPA

Norjan oikeistopopulistinen edistyspuolue eroaa hallituksesta. Eron taustalla on Syyrian al-Holin leiriltä Norjaan tuodusta Isis-taistelijan perheestä syntynyt kohu.

– Meillä ei ole enää perusteita jatkaa hallituksessa, puolueen puheenjohtaja Siv Jensen sanoi maanantai-iltapäivällä järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

– Menimme hallitukseen toteuttaaksemme politiikkaamme, ja sen me olemme tehneet, Jensen jatkoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Viime viikolla Jensen tosin arvosteli pääministeri Erna Solbergiä siitä, että pienemmät hallituspuolueet ovat saaneet tavoitteitaan paremmin läpi kuin edistyspuolue. Porvarihallituksen kolme muuta puoluetta ovat konservatiivinen Høyre, liberaali Venstre ja kristillinen kansanpuolue.

Solberg aikoo jatkaa pääministerinä edistyspuolueen erosta huolimatta. Myös Jensen sanoi tiedotustilaisuudessaan pitävänsä luonnollisena, että Solbergin hallitus jatkaa edistyspuolueen erosta huolimatta.

Solbergin vähemmistöhallitukseksi muuttuva hallitus joutuu siis jatkossa turvautumaan edistyspuolueen tukeen.

Edistyspuolue ehti istua hallituksessa kuusi vuotta.

Sairas lapsi perheineen pääsi viime viikolla Norjaan

Edistyspuolue ei hyväksy sitä, että al-Holin leiriltä päästettiin Norjaan kahden Isis-taistelijan kanssa naimisissa ollut norjalais-pakistanilainen nainen. Puolueen mielestä vain naisen vakavasti sairas lapsi olisi pitänyt päästää maahan.

Nainen ei kuitenkaan suostunut siihen, että vain hänen lapsensa olisi tuotu Norjaan. Nainen, viisivuotias poika ja kolmevuotias tytär saapuivat Norjaan lauantaina.

Nainen otettiin kiinni heti lentokentällä Oslossa. Häntä epäillään osallistumisesta terroristijärjestön toimintaan.

Norjaan tuotu viisivuotias poika sairastaa todennäköisesti kystistä fibroosia.

Lisää aiheesta: