1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. BBC

BBC:n pääjohtaja eroaa – mediayhtiön ympärillä on myrskynnyt palkkatasa-arvon ja puolueellisuusväitteiden vuoksi

Tony Hall itse perustelee lähtöään sillä, että seuraaja voidaan valita uutta toimilupakautta varten.

BBC:n pääjohtaja Tony Hall jättää tehtävänsä kesällä. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n pääjohtaja Tony Hall jättää tehtävänsä. Hall ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään kesällä seitsemän vuoden toimikauden jälkeen, kertoo muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Hän perustelee vaikeaksi kuvailemaansa päätöstä sillä, että näin hänen seuraajansa pystyy aloittamaan työnsä yleisradioyhtiön uudesta toimilupakaudesta hallituksen kanssa käytävien neuvottelujen kannalta otolliseen aikaan. Toimiluvan puolivälitarkastelu tehdään vuonna 2022 ja uuden toimilupakauden on määrä alkaa 2027.

BBC on ollut viime aikoina Britanniassa kielteisessä julkisuudessa muun muassa työntekijöidensä palkkojen vuoksi. Esimerkiksi aiemmin tässä kuussa oikeus tuomitsi yhtiön maksamaan naistoimittajalle korvauksia, koska tämä oli saanut huonompaa palkkaa kuin samanlaista työtä tehnyt miestoimittaja.

Vastaavia palkkasyrjintätapauksia on ollut enemmänkin.

Lisäksi BBC:tä on arvosteltu joillekin työntekijöille maksetuista poikkeuksellisen anteliaista palkoista ja siitä, ettei henkilöstö heijasta yhteiskunnan monimuotoisuutta.

Poliitikot ovat puolestaan arvostelleet BBC:tä puolueellisuudesta brexit- ja parlamenttivaaliuutisoinnissa. Näitä puolueellisuusväitteitä ovat tosin esittäneet sekä konservatiivit että työväenpuolue.

Pääministeri Boris Johnson on kyseenalaistanut nykyisen lupamaksurahoituksen ja sanonut hallituksensa harkitsevan rangaistusten poistamista maksunsa maksamatta jättäviltä. Jo viime syksyn vaalikampanjan aikana Johnson uhkaili vievänsä BBC:ltä lupamaksuvarat, uutisoi muun muassa The Guardian (siirryt toiseen palveluun).